Факти и митове относно ромите представят и дискутират в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:08 / 23.01.2013
2542
Кръгла маса на тема "Факти срещу митове - социални дистанции в българското общество", ще се проведе на 28.01.2013 г. от 11 часа в х-л Империал, гр. Пловдив. Участници ще бъдат представители на EVN България, Институт Отворено Общество - София, Община Пловдив и др.

"Ромите не си плащат тока, не учат, не работят". Това са някои от митовете за ромите, които проектът на Институт Отворено Общество - София със заглавие "Факти срещу митове" оборва, защото:

- По данни на EVNБългария, събираемостта на сметките за електричество в един от най-големите ромски квартали в Европа - Столипиново (Пловдив), е около 95%)
- Според информация на Институт Отворено Общество - София в момента в страната има около 3000 университетски студенти от ромски произход, обучаващи се в различни дисциплини, като около 120 от тях се обучават в медицински специалности, а броят им всяка година расте.
- Ромите работят, стига да ги вземат на работа - и в държавната администрация и в частните компании,а дори и в институциите следящи за прилагането на законите.
- Причините за миграции навън са същите като за останалата част от българите, мигриращи извън страната - работа и образование.

Въпреки това, едва 11,6% от българите са съгласни те или децата им да сключат брак с роми. 45,6% от българите са склонни да живеят в един квартал с хора от ромски произход, а едва 27% от българите са съгласни да работят на място, в което началникът е от ромски произход.

Тези и други факти и митове относно ромската общност в България ще бъдат представени и дискутирани на 28.01.2013 г. от 11.00 ч. в хотел Империал, гр. Пловдив.

В събитието ще участват Калина Трифонова - член на УС на EVNБългария, Димитър Димитров - директор на програма "Рома" в Институт Отворено Общество - София, адвокат Даниела Михайлова от СНЦ "Инициатива за равни възможности", представители на местната власт в Пловдив, представители граждански организации, независими експерти.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).