ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Факултетът по математика и информатика на ПУ актуализира учебните планове на специалностите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:11 / 26.06.2013Коментари (2)11374
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С изцяло актуализирани учебни планове са всички специалности на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Обновяването е по проект "Повишаване на качеството на обучение по информатика и ИКТ във ФМИ при ПУ чрез създаване и прилагане на устойчив модел за актуализация на учебните планове и програми, съобразно стратегията на ЕС за растеж "Европа 2020" и изискванията на трудовия пазар". Това обяви на пресконференция днес деканът на факултета и ръководител на новия проект проф. д-р Асен Рахнев.

На пресконференцията присъстваха още зам.-председателят на БАСКОМ Явор Джонев, зам.-деканът доц. д-р Христо Крушков, преподаватели, студенти и представители на фирми партньори на факултета.

Сключеният договор № BG051РО001-3.1.07-0009 е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ФМИ ще го изпълнява съвместно с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Проектът е на обща стойност 259 878,19 лв. и с продължителност от 20 месеца.

Целта е да се създаде пряка връзка между ръководствата и факултетните съвети на висшите училища, в това число и ПУ "Паисий Хилендарски" чрез Факултета по математика и информатика, от една страна, и работодателските организации, големи предприятия и ключови експерти от друга - като БАСКОМ, които съвместно да предефинират и актуализират образователните програми в системата на висшето образование. Цялостното актуализиране на учебния процес е наложително заради бързото развитие на информационните и комуникационни технологии и масовото им приложение в практиката, подчерта деканът на ФМИ.

Проф. д-р Асен Рахнев и Явор Джонев представиха изследване на БАСКОМ за необходимите работни места в българската софтуерна индустрия до 2015 година. През 2012 г. позициите за разработчици са били 14 860, през настоящата година - 22 160. През 2015 г. индустрията ще се нуждае от 36 820 разработчици, а очакваният дефицит на служители се очаква да бъде 21 960 души. За да не се окажат в безизходица както браншът, така и икономиката, трябва до две години капацитетът на системата да се увеличи с 4 000 софтуерни специалисти на година.

Целевата група на проекта включва 1461 студенти от ФМИ - 1233 бакалаври от специалностите "Информатика", "Бизнес информационни технологии" и "Математика и информатика" и 228 магистри от "Софтуерни технологии", "Бизнес информатика", "Обучение по информатика и информационни технологии в училище", "Обучение по информационни технологии в началното училище" и "Обучение по информационни технологии в гимназията". Таргет група ще бъдат и 25 преподаватели от факултета.

Като нов елемент в обучението на студентите в III и IV курс е въведена задължителна практика в реално работеща на пазара фирма, обяви проф. Рахнев. Това подготвя младите хора за истинските условия на труд в тяхната специалност. До момента в най-добрия случай на младежите им бе необходимо допълнително обучение на местоработата поне 1 година, за да се превърнат в пълноценни служители, допълни деканът на ФМИ.

Изцяло отговаряща на най-модерните изисквания в бранша е най-новата бакалавърска програма на факултета - "Софтуерни технологии и дизайн".

Специалността е в направление "Информатика и компютърни науки" и ще се изучава в редовна и задочна форма с продължителност четири години. Завършилите придобиват професионална квалификация "Информатик". Специалността е предимно с приложна насоченост и предвиден стаж в реални работни условия, разказа проф. Рахнев.

Приемът в тази бакалавърска програма ще бъде с оценка по български език, математика или информатика - положени по време на кандидатстудентската кампания, при явяване на ДЗИ или от дипломата за завършено средно образование. Записването за кампанията продължава до 2 юли в Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски", онлайн на сайта на университета uni-plovdiv.bg и в бюрата по градове.

През новата академична 2013/2014 година ФМИ ще продължи да дава стипендии от 100 лв. месечно на първокурсниците в първи семестър от направление "Математика", които на конкурсните изпити са получили оценка "Отличен". Стипендиите са осигурени от спонсори на факултета, обяви проф. Рахнев.

Факултетът по математика и информатика има водещо място в рейтинговата система на университетите - втори от държавните висши училища в направление "Информационни комуникационни науки. Тази висока оценка донесе допълнителна субсидия от 65 хил. лв. и с нея бе оборудвана нова компютърна зала с 38 конфигурации.

В момента факултетът разполага с 9 компютърни лаборатории с 15 работни станции, други 3 лаборатории с 40 станции, една мобилна лаборатория с 25 станции и 1 лаборатория по роботика. ФМИ има общо 360 компютърни системи, облакова структура с 10 сървъра, високоскоростна линия за локална компютърна мрежа и връзка с интернет, както и безжичен интернет на територията на сградата си. Всички зали са оборудвани с мултимедийни проектори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.06.2013 г.
0
 
 
Крайно време беше. Проблема е, че тия които сега записаха и ще са втори курс, тези промени не ги хващат. В новия план махната Анализ 2 от първи курс и на негово място сложиха HTML и Операционни системи, което е по полезно за Информатици, отколкото тая математика наречена АНАЛИЗ2.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: