Факултетът по математика и информатика на ПУ актуализира учебните планове на специалностите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:11 / 26.06.2013
11375
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С изцяло актуализирани учебни планове са всички специалности на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Обновяването е по проект "Повишаване на качеството на обучение по информатика и ИКТ във ФМИ при ПУ чрез създаване и прилагане на устойчив модел за актуализация на учебните планове и програми, съобразно стратегията на ЕС за растеж "Европа 2020" и изискванията на трудовия пазар". Това обяви на пресконференция днес деканът на факултета и ръководител на новия проект проф. д-р Асен Рахнев.

На пресконференцията присъстваха още зам.-председателят на БАСКОМ Явор Джонев, зам.-деканът доц. д-р Христо Крушков, преподаватели, студенти и представители на фирми партньори на факултета.

Сключеният договор № BG051РО001-3.1.07-0009 е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ФМИ ще го изпълнява съвместно с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Проектът е на обща стойност 259 878,19 лв. и с продължителност от 20 месеца.

Целта е да се създаде пряка връзка между ръководствата и факултетните съвети на висшите училища, в това число и ПУ "Паисий Хилендарски" чрез Факултета по математика и информатика, от една страна, и работодателските организации, големи предприятия и ключови експерти от друга - като БАСКОМ, които съвместно да предефинират и актуализират образователните програми в системата на висшето образование. Цялостното актуализиране на учебния процес е наложително заради бързото развитие на информационните и комуникационни технологии и масовото им приложение в практиката, подчерта деканът на ФМИ.

Проф. д-р Асен Рахнев и Явор Джонев представиха изследване на БАСКОМ за необходимите работни места в българската софтуерна индустрия до 2015 година. През 2012 г. позициите за разработчици са били 14 860, през настоящата година - 22 160. През 2015 г. индустрията ще се нуждае от 36 820 разработчици, а очакваният дефицит на служители се очаква да бъде 21 960 души. За да не се окажат в безизходица както браншът, така и икономиката, трябва до две години капацитетът на системата да се увеличи с 4 000 софтуерни специалисти на година.

Целевата група на проекта включва 1461 студенти от ФМИ - 1233 бакалаври от специалностите "Информатика", "Бизнес информационни технологии" и "Математика и информатика" и 228 магистри от "Софтуерни технологии", "Бизнес информатика", "Обучение по информатика и информационни технологии в училище", "Обучение по информационни технологии в началното училище" и "Обучение по информационни технологии в гимназията". Таргет група ще бъдат и 25 преподаватели от факултета.

Като нов елемент в обучението на студентите в III и IV курс е въведена задължителна практика в реално работеща на пазара фирма, обяви проф. Рахнев. Това подготвя младите хора за истинските условия на труд в тяхната специалност. До момента в най-добрия случай на младежите им бе необходимо допълнително обучение на местоработата поне 1 година, за да се превърнат в пълноценни служители, допълни деканът на ФМИ.

Изцяло отговаряща на най-модерните изисквания в бранша е най-новата бакалавърска програма на факултета - "Софтуерни технологии и дизайн".

Специалността е в направление "Информатика и компютърни науки" и ще се изучава в редовна и задочна форма с продължителност четири години. Завършилите придобиват професионална квалификация "Информатик". Специалността е предимно с приложна насоченост и предвиден стаж в реални работни условия, разказа проф. Рахнев.

Приемът в тази бакалавърска програма ще бъде с оценка по български език, математика или информатика - положени по време на кандидатстудентската кампания, при явяване на ДЗИ или от дипломата за завършено средно образование. Записването за кампанията продължава до 2 юли в Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски", онлайн на сайта на университета uni-plovdiv.bg и в бюрата по градове.

През новата академична 2013/2014 година ФМИ ще продължи да дава стипендии от 100 лв. месечно на първокурсниците в първи семестър от направление "Математика", които на конкурсните изпити са получили оценка "Отличен". Стипендиите са осигурени от спонсори на факултета, обяви проф. Рахнев.

Факултетът по математика и информатика има водещо място в рейтинговата система на университетите - втори от държавните висши училища в направление "Информационни комуникационни науки. Тази висока оценка донесе допълнителна субсидия от 65 хил. лв. и с нея бе оборудвана нова компютърна зала с 38 конфигурации.

В момента факултетът разполага с 9 компютърни лаборатории с 15 работни станции, други 3 лаборатории с 40 станции, една мобилна лаборатория с 25 станции и 1 лаборатория по роботика. ФМИ има общо 360 компютърни системи, облакова структура с 10 сървъра, високоскоростна линия за локална компютърна мрежа и връзка с интернет, както и безжичен интернет на територията на сградата си. Всички зали са оборудвани с мултимедийни проектори.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).