За да участват на пазарите в Пловдив, София, Варна, Бургас и Велико Търново, производителите ще трябва да покажат био сертификати за изложените продукти. Експерти поясняват, че производителите трябва да имат отделен сертификат за всеки от предлаганите продукти.
Цветан Цеков е един от над 4000 био производители у нас. Той произвежда ябълки в Ботевградско. За да отговаря на европейските изисквания, продукцията му не съдържа пестициди, химически торове и генно модифицирани организми.
Цветан съветва купувачите винаги да изискват сертификати, които доказват, че продуктът наистина е био, а не плащате двойна цена за храна, пълна с химия.
"Всеки един продавач има папка с документи, в която се виждат документите, партидата, серията, датата и сертификата - копие, така че длъжни са да го искат", обяснява той.
На новите биопазари няма да се допускат производители и търговци без документи, че стоката им наистина е био. Сертификатите се издават от акредитирани европейски институции.
Председателят на Българската асоциация Биопродукти Албена Симеонова поясни, че всеки биопродукт задължително трябва да има европейското лого за биопродукция - със звездичките на Европейския съюз. Под логото на всеки етикет трябва да има номер - на сертифициращата организация.
По думите на Симеонова не може да се има вяра на обещанията на бабите, че не са пръскали плодовете и зеленчуците си.
Ако клиентите се съмняват, може да проверят дали производителят е регистриран в официалния сайт на Българската асоциация Биопродукти. Специализираните органи ще извършват проверки на новите пазари, за да се гарантира, че купуваме истински биохрани.
През последните години 98% от българската био продукция се е произвеждала за износ. Въпреки това много от тях са решили да продават по-голяма част от произведеното у нас.