ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фирми, банка и кооперация - много бизнес в едно училище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 03.04.2006Коментари (0)1273
Търговската гимназия в Пловдив не е обикновено училище. Едно от доказателствата е това, че от ръководството никога не са се молили на фирми за спонсорство и издръжка. Защо ли? Тук още от 1914 г. работи ученическата кооперация „Съгласие", която внася пари в бюджета на гимназията, а годишната й печалба се измерва с хиляди левове. Освен че посредничи при осигуряването на работа на учениците, кооперацията снабдява с учебници и материали "Търговската къща" в двора на гимназията. Организира и ученическата борса за учебници втора употреба. Преди 2 г. пък се заема с ученическото хранене чрез фирма "Експресно парти", която осигурява обяда на служителите от най-големите предприятия и банки в региона.

Договорите за работа и за съответното възнаграждение се сключват от кооперацията, която от 1985 г. има свой управителен съвет, а през 1989 г. е регистрирана като юридическо лице. Първоначално се формира със скромен капитал, но впоследствие нещата потръгват. С изключение на главния счетоводител Елена Тенева, която е възпитаник на гимназията, а сега учител по счетоводство, всички членове на управителния съвет на "Съгласие" са ученици. Председателят - също.
"Работя към кооперацията в търговската къща като продавач. Продаваме канцеларски материали, занимаваме се със снабдяване на учебници", разказва единадесетокласникът Димитър Тенев. Той работи в свободното си от училище време и

си докарва по 50-60 лева на месец

Тъкмо за джобните, обяснява Димитър. Заплащането на учениците е 80% от оборота. 20% от него отиват за кооперацията. "Клиентите ни са ученици от всички училища, които учат специални предмети като счетоводство, маркетинг и т.н", обяснява Димитър. Още около 20 негови съученици работят за кооперацията.

Повече от 80% от печалбата на "Съгласие" отива за ремонти в гимназията, учебници за социално слаби ученици, награди за отличниците и изявените деца, обслужване в пресцентъра на Международния пловдивски панаир, стопанисване на фитнес залите, книги за библиотечния фонд и какво ли още не. Част от средствата се харчат за дооборудване на първата у нас ученическа банка. Идеята за нея се ражда в разговор между директорката Юлия Юрдекова и няколко ученици още през 1992 г. Пет години по-късно с помощта на един родител е направена първата копка.

Ученическата банка в пловдивската Търговска гимназия е база за практическите занятия на учениците, обяснява директорката. Създаването й станало наложително след въвеждането на банковата тайна, което направило невъзможно присъствието на ученици в трезорите, където преди това практикували. Банката се явява симулатор, в който децата правят

сухи тренировки, без
да работят с пари

Идеята е след време учебната финансова институция да се грижи и за парите на гимназията. Тук се обучават учениците от специалността "Банково, застрахователно и осигурително дело". "Банката е полезна най-вече за учениците от 13-и клас, които учат "Банково дело", тук си карат практиката", казва дванадесетокласникът Рафаел Хачатрян. По думите му учебната банка също е вид учебно-тренировъчна фирма. "Часовете се водят от учител, който е бивш супервайзер на банка, обучава учениците с истинска банкова програма", обяснява Рафаел.
Децата от другите специалности също могат да тренират в банката. В обучението се разиграват реални ситуации от всекидневието на един действащ трезор, прави се обслужване на сметки на фирми в лева и валута, влогонабиране на граждани, кредитиране, отчитане на международни разплащания, приключване на касова дейност за един ден, търговия с ценни книжа. Освен това учениците преминават през всички длъжности - от касиер и супервайзер до директор. Мебелите и техниката за базата са дарени от бивши възпитаници на гимназията. Целта е учениците да се научат как се прави модерно банково дело и да станат специалисти.

Тъй като за гимназията практиката е също толкова важна, колкото и теорията, тук от години съществуват т. нар.

учебни тренировъчни фирми -

симулативна учебна среда, в която учениците могат да прилагат знанията си на практика. През учебната 2003/2004 г. са създадени двете учебно-тренировъчни фирми - "ПИФ" ООД с предмет на дейност организиране на панаири и изложби, и "Интрейд" ООД, която се занимава с интернет реклама и куриерски услуги. Фирмите извършват всички услуги, присъщи за едно предприятие. Учениците осъществяват сделки, осчетоводяват ги, взимат управленски решения, съобразени с действащата нормативна база, но без участието на реални стоки и пари. Контактуват и със симулативните държавни служби търговски регистър, статистика, данъчна служба, социално и здравно осигуряване, както и с банката. "Основната работа в учебно-тренировъчната фирма е преди участие в панаир. Тогава изготвяме рекламни материали, договори, документи, подготвяме и оформяме щандове. Преди седмица нашите заминаха за 12-ия международен панаир в Прага, където са участвали 160 фирми", казва Рафаел Хачатрян. В учебно-тренировъчните фирми не се получават заплати, това е като учебен предмет, учим го вместо практика, обяснява Рафаел.

Друг сателит на ученическа кооперация "Съгласие" е

Центърът за професионално обучение

Вместо да дават уроци по пантофи, тук учителите могат да занимават допълнително учениците при много по-добри условия, обяснява Юлия Юрдекова. Самите преподаватели пък минават курсове по западни езици и компютърна грамотност. Центърът е отворен и за външни групи, които могат да се обучават по професиите маркетолог, финансист, счетоводител, данъчен и митнически посредник, фирмен мениджър, деловодител-архивист, сътрудник в малък и среден бизнес, икономист-информатик, оператор на компютър и др. Постъпленията от курсовете също подпомагат бюджета на гимназията. Издръжката на училището става особено сериозен въпрос, след като отскоро то се сдоби със статут на национална гимназия. Засега няма да има промени в начина, по който се кандидатства за училището, но след време и това предстои, обясни директорката Юлия Юрдекова. Информацията е на вестник "Сега".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Прием в детски градини и училища в София
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: