ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Френска компания прехвърлила изцяло сглобяването на самолетни врати за Европа от Чехия в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 03.07.2024Коментари (0)2370
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посрещна днес в Дома на културата "Борис Христов“ управителя на "Латекоер България" - г-н Патрик Бернар, придружаван от Елена Стоянова – мениджър "Човешки ресурси“ и Стефка Надолийски – Бизнес партньори HR , Връзки с обществеността и стратегически комуникации.

Френският производител на самолетни компоненти, който над 100 г. изпълнява проекти в областта на аероструктурите и системите за свързване, изгради производствения си център в Радиново през 2017 г.

Започна с производство на шкафове за бордова електроника, а след това добави врати и метални компоненти за самолетни носове. Френската компания прехвърли изцяло сглобяването на самолетни врати за европейския пазар от Чехия в България, а Пловдив бе оценен като aтpaĸтивнa инвecтициoннa дecтинaция в този виcoĸoтexнoлoгичeн ceĸтop, ĸaĸъвтo e caмoлeтocтpoeнeтo.

"Лaтeĸoep Бългapия“ EOOД получи cepтифиĸaт зa инвecтитop ĸлac A зa инвecтициoнния пpoeĸт "Cглoбявaнe нa мeтaлни ĸoмпoнeнти зa нocoвa чacт нa caмoлeт Аіrbuѕ А350" и пловдивският завод Latecoere пое изцяло производството на всички врати за A320 на Airbus.

Koмпoнeнтитe ca нoв тип пpoдyĸт зa дpyжecтвoтo, ĸoйтo нe e пpoизвeждaн дoceгa. Работниците във фpeнcĸaтa ĸoмпaния, която се намира в Индycтpиaлнa зoнa "Mapицa", чacт oт Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa, в момента са над 370.

Пламен Панов и Патрик Бернар се срещнаха за първи път преди дни на откриването на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ", който се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив, под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

В разговора си на тази първа среща, двамата намериха множество допирни точки, свързани с френското присъствие в Пловдив, като темата бе продължена и в настоящата среща, която двамата оцениха като "отворена врата за бъдещи съвместни проекти“.

Пловдив е град знаков за франкофонията с присъствието на Алианс Франсез, ФЕГ "Антоан дьо Сент Екзюпери“ и ЕГ "Иван Вазов“, с домакинството и подкрепата на големия фестивал Франкофоли и фестивала "Златен ключ“, както и с множеството други българо-френски инициативи, сред които е и проведената наскоро Международна конференция-дискусия "Европейски диалози“. Пловдив е редовен домакин и участник в специализираната "Програма за обучение на архитекти в областта на недвижимите културни ценности“, организирана от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за архитектура и наследство Екол де Шайо в Париж.

Над 120 дипломирани архитекти от България и съседните страни са завършили курса през изминалите близо 20 години от създаването му. Школата "Шайо“, една от най-престижните в света, подкрепя научното развитие в изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави. Най-дългогодишно е партньорството ѝ с България, а Пловдив е ключов град в провеждането. Пламен Панов запозна гостите и с плановете на община Пловдив за къща Ламартин и превръщането ѝ в международен културен резидентен център, след пълната ѝ реставрация и консервация.

Патрик Бернар разказа интересни факти от историята на компанията, от създаването ѝ до днес, както и за връзката с френския поет, писател, журналист и авиатор-Антоан дьо Сент-Екзюпери. Като социално отговорна компания, "Латекоер България" има интерес и към разширяване на присъствието на фирмата в града, посредством участие в културни, социални и други активности. Така например, компанията вече стартира рубрика "Алафранга“ в списание Нула 32, посветена на френската следа в Пловдив.

Идеята на "Латекоер България“ е да бъдат разказани и припомнени истории и любопитни факти, свързани с наследството на Франция в града. Първата история от рубриката ни връща към вълнуващата 1892 г., дала тласък на Пловдивския панаир с откриването на Първото българско изложение. В разгара на лятото в града пристига младият френски въздухоплавател Йожен Годар, който започва подготовка за първия полет с балон в небето над Пловдив.

Изложението е открито на 15 август, а няколко дни по-късно летателният апарат La France с Годар и спътникът му Никола Генадиев на борда – политик и редактор на в-к "Балканска зора“, се понася от Дановия хълм. Излитането е посрещнато с огромен възторг от събралата се тълпа. Паметното събитие ознаменува началото на гражданската авиация в България изобщо.

В края на тази първа среща, Пламен Панов и Патрик Бернар си направиха снимка за спомен, а заместник-кметът получи изключително ценен албум с историята на Latecoere.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Арестуваха Брендо
Бюджет 2024
Лято 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: