ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ганка Янкова за турнето на "Евмолпея": Ще направим много повече, отколкото политиците
© Фейсбук
Пловдивският девически хор "Евмолпея“ ще участва в тържествени културни програми и международни прояви в Република Хърватия, Словения и Сърбия, отбелязващи Деня на народните будители. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с артмениджъра на формацията Ганка Янкова.

Г-жо Янкова, как така дойде тази покана специално за вашата формация?

Тя дойде преди 5 години, обаче COVID ни хвана, тъкмо тръгвахме, 3-4 дни преди това затвориха границите и се отложи. След това вече имахме други турнета, не можехме да ги отложим и затова сега се реализира. Но пък ще стане едно прекрасно турне в името на историческите приятелства с тези страни. Навсякъде ни чакат.

Щросмайер е една уникална личност, толкова много е направил този човек за България. Специално носим колаж със снимка на хора пред паметника му в София и носим писмо от католическия епископ на България да поканим сегашният епископ Хранич и в съслужие да направят в България месата, която там ще изпълним. Братя Миладинови, Иван Шишманов, изложбата, която ще откриваме, всичко е свързано с неговото дело.

От там отиваме при Безеншек. Може би сте били, когато президентката на Словения г-жа Пирц беше тук, когато пяхме на паметника.

Ние там имаме дългогодишна връзка, защото от 30 и няколко години поддържаме връзка с дружество “Антон Безеншек", там всичко се казва Антон Безеншек и той 22 години е бил в нашия град Пловдив, във Велико Търново е живял, има там барелеф освен паметника. Но направихме копие на паметника и го дублирахме в неговия роден град. Сега ще бъдем там на паметника му с хор “Антон Безеншек" и дружеството “Антон Безеншек", което ни посреща, и кмета. Нашият кмет изпраща подарък и на епископа и на кмета на града и догодина те ще гостуват в Пловдив във връзка с годишнината от смъртта на Безеншек. Много сърдечни хора са, много мили, ще изпеем пак словенска песен, която много ги трогва накрая. Посланикът вчера се обади, вероятно ще дойде Красимир Божанов, посланикът ни от Любляна, то пък се пада точно в изборния ден, в родния град на Безеншек ще бъдем. Цялото посещение е много пъстро и интересно.  

В Белград пък по повод 145 години от основаването на дипломатически отношения ще има прием на сръбско-български клуб за приятелство, в 15.00 ч. е този прием. Пъстро, пъстро, цветно и дано да ни закрилят будителите, за да няма препятствия.

Да, със сигурност ще е така. Колко концерта ще изнесете общо?

Седем концерта и една меса. Месата е църковна служба, на хърватски ще я изпълним, учим я на хърватски, католически песнопения в най-голямата римо-католическа катедрала на Балканите, която е построена с лични средства на проф. Щросмайер, той дава парите. Но каква е историята, той е присъствал преди 175 г. на аудиенция при папата Папий IX и на брилянтен латински език е държал слово три часа. И той толкова много се впечатлява, че го назначава за епископ, тогава е била Австро-Унгария, сега се пада в Джаково. И така за този Щросмайер. В Пловдив има улица на неговото име кръстена. Неговият дом е бил отворен за много българи, които са отивали да изследват творчеството на братя Миладинови. А за 24 май сега бяхме за официалния прием, по покана на генералния консул и посланика ни в Северна Македония, бяхме в Битолия, Прилеп, Охрид, много градове. И ни показаха къщата на най-богатия българин-македонец от Османската империя. Той влиза в парламента на Османската империя. И братя Миладинови ги затварят в турските зандани и той като депутат се мъчи да ги освободи. Това е интересно, показаха ни къщата на Димитър Робев. Такава къща нямаме в Стария град. И понеже те пък са родени в Струга, Македония, имаме честта ние лично да бъдем в резиденцията на епископа, който сега е наследник на Щросмайер -  Цуро Хранец. Идвал е в България, много е впечатлен от нашия град и затова правим това писмо с монсеньора да го поканим за службата да се повтори.

Изобщо, очакват ви големи приключения.

Така, другото в Сремски Карловци пък е свързано с Паисий, който минава 821 км пеша от Атон и идва в Сремски Карловци, защото тогава на патриархът на православието е била там резиденцията му. И той отсяда при него и му дава достъп до библиотеката си. Тогава Ставле се е казвал някакъв, даже от български произход е бил. И тогава се вдъхновява Паисий Хилендарски от историята, която прочита на хърватите, словенците и сърбите и там започва да пише българската “История Славянобългарская", славно българска история. Те са били 36 манастира в Ружка гора, сега са останали 16. Ние ще спим в един от манастирите, не е хотел, но пък ще бъдем с монасите, на вечеря даже с тях. Там е и най-старата гимназия в Сърбия, построена от Мария Терезия. И друг път сме пели в нея, уникална е. И в нея много години е преподавал гръцки език Сава Доброплодни. Там той се учи на театрално дело и като идва в Шумен, основава театралното дело в България. Така че ще почетем тия двама будители. А ние бяхме за 300 години от рождението на Паисий Хилендарски преди 2 години. Тази дата беше влязла в списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО. Ние спечелихме проект и бяхме официално за тези тържества там Паисиевите. Имаше конференции международни, много интересно беше, но то вече отзвуча. Сега отиваме по друг повод.

Сега ще дойдете с много нови впечатления и ще трябва пак да ви търсим после да ни разказвате.

Да, ще бъдем и в тази семинария в Сремски Карловци, едно малко бутиково градче, много винарски район, където се намира и най-голямата семинария в света, втора по големина след Киевската. Ние бяхме тогава и се надпявахме с момчетата. Сега не знам как ще бъде, изненада е. И такива неща ни очакват - това са емоции, децата са с много вълнения, да има как вчера да са тръгнали. И в посолството в Загреб ни чакат на връщане, даже на другия ден се прехвърлят, днес ми се обади посланик Ива Крулева, прехвърлят базата, другаде ще бъдат. Но чакат нас, да премине изборният ден, ние да отидем, ще ни водят на паметника на Иван Вазов, това се почита много. Щяхме да имаме концерт в катедралата, обаче от земетресението тя пострада и още не са успели да я реновират и сега имаха наводнение и пак има много щети. И затова ще бъдем приети в амбасадата, там ще бъде вторият човек от Европейската комисия, който е българин - Христо Христов се казва. Перо Денев, председател на българската общност там щял да бъде, от неделното училище и ще изпеем пак химна на народните будители. И на паметника на Иван Вазов ще ни водят,  ще занесем от тук цветя и така ще бъде. След това обеди, вечери, всичко ни поема епископ Цуро Хранич, в неговата резиденция, представяте ли си каква чест е, не на хотел да спим, където всеки може да отиде. 

Колко момичета пътуват с формацията?

Те са поканили 35. 30 момичета ще бъдат, двама шофьори, диригентът, пианистът и аз, 30 са момичета.

Много хубаво, ще съберете много впечатления и после ще разказвате.

Ще разказваме, прекрасни момичета са, интелигентни, вълнения големи, защото е много пъстро. Тъй като е в учебно време, каквото успеем, ще разгледаме. Ще ходим на Кале мегдан, това е мястото, където Васил Левски като участник в Легията на Раковски скача един ров, който ще го видим и там му излиза прозвището Лъвски скок - Левски. Това ще го видим и от горе от Кале мегдан ще видят как Дунав се влива в Тиса, Сава, там трите реки, с различно оцветени водорасли се вливат, ако е хубаво времето, дай Боже да е.

Ще бъде с вас времето! Много исторически знания ще натрупат момичетата.

Много и това са все хора, които са допринесли за България, много, много. Те са много пикантериите, но долу-горе есенцията е това. Много ни чакат, какви плакати ни чакат, какви програми са ни изпратили, вълнения. Преди 10 години като носихме паметника ни посрещнаха в кметството в една винарна изба с гърмежи, топовни гърмежи и пушки на ловната дружина. Делегацията така ни посрещнаха, представяте ли си какво нещо беше. Много ни чакат, защото пък знаят как ще ги посрещнем ние тук българите. Тяхното посолство също знаят, прекрасна посланичка имат - Наташа Бергел се казва, онзи ден пак се обадиха хората. Всички се вълнуват и знаят, че ще направим много повече, отколкото политиците.

Така е със сигурност. Изкуството е най-голям посланик на мира между държавите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: