Гиньо Матев прави хумус за зеления Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:35 / 14.04.2009
1737
4 000 000 лв. годишно ще започне да спестява общината, ако бързо се намери оперативна програма, която да финансира готовия вече проект за компостиране на растителната маса, разработен по инициатива на кмета на "Тракия" Гиньо Матев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Събирането и извозването на 1 куб. м растителна маса дo сметището в Цалапица в момента струва над 10 лв. Освен до големи икономии, компостирането ще създаде хумусна маса, която е от голяма значение за зелената система на Пловдив.
При разлагането на растителната маса се получава един чист екологичен продукт, който ще се използва за подновяване на почвата в съществуващите и новоизграждащите се паркове", обясни Матев пред журналисти.

"Има различни типове компостери - пластмасови, метални, но най-добрите са естествените, заградени от живи храсти или дървета. Дори разрешително не е нужно за тях. Машини ще раздробяват растителната маса. Калифорнийският червей ще се използва за процесите на гниене", уточни главният експерт в дирекция "Екология" Петя Николова.

Над 250 000 кв. м подходящи за изграждането на компостери площи има в Пловдив. В "Тракия" те са над 75 000 кв. м и там ще е пилотният проект.

"Това ще е само началото, защото полученият растителен хумус ще се смесва в определено съотношение с утайките от пречиствателната станция и ще се получава хубава добавка към почвата", убеден е Матев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
11.09.2009 Есенните листа на "Тракия" отново отиват в "Лаута"
01.08.2009 Близо три пъти повече пари за градини и паркове превръщат Пловдив в зелено море
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).