Глобиха пловдивска фирма за подвеждаща реклама

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:16 / 27.12.2005
1827
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 20 000 лева на “Форма Вита България” АД, Пловдив за извършено нарушение, съобщиха от комисията.

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Идеал Стандарт-Видима” АД, Севлиево.

“Идеал Стандарт-Видима” АД произвежда и търгува с изделия за обзавеждане на бани и кухни, вкл. със санитарна арматура и най-вече смесителни батерии, като реализира преки и чрез дистрибуторска мрежа продажби на цялата територия на България.

“Форма Вита България” АД предлага на територията на страната смесители за баня и кухни, като разпространява продуктите си по силата на сключен договор за покупко-продажба с китайското дружество Yuhuan Kangyi Sanitary Co.LTD. Продуктите “Forma Vita” се произвеждат в Китай от посочената фирма, като дизайнът на серията смесители е изработен от италиански фирми за дизайн. Изделията се разпространяват в търговската мрежа от месец април 2005 г. За налагането им на пазара дружеството организира мащабна рекламна кампания на смесителите “Forma Vita”. Акцентът в рекламното послание е поставен върху изделия, които носят имената на известни италиански градове и курорти, поради което на потребителя реално може да бъде внушено и да бъде заблуден, че производството им е извършено в Италия. Този ефект се подсилва и чрез използването на най-популярния откъс от италианската опера “Севилският бръснар” за музикален фон на рекламата - арията на Фигаро.

КЗК счита, че като резултат от проведената по недобросъвестен начин реклама на смесители “Forma Vita”, подведеният потребител би могъл да предпочете продукт на ответника, оставайки с впечатление, че купува италиански смесител.

Комисията приема, че съществува реална възможност за увреждане на интересите на “Идеал Стандарт-Видима” АД, чрез неблагоприятно отражение върху обема продажби на аналогичните им изделия. Това важи особено в настоящия момент, когато традиционната конкуренция между утвърдените български и западноевропейски производители е подсилена от инвазията на китайски изделия на пазара.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев
Резултати от класирането за прием в детските заведения в Пловдив
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
"Хеброс бус" напът да затрие още две линии в Пловдив
Красимир Асенов е класиран на първо място за омбудсман на Пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).