Големият Бил Еванс на осмото издание на "Пловдивски джаз вечери"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:42 / 24.10.2012
2314
"Джазът си е у дома", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов в началото на пресконференция, на която обяви старта на 8-то издание на "Пловдивски джаз вечери", предаде репортер на Plovdiv24.bg.  Събитието ще се проведе в рамките на три последователни дни, като откриването е утре вечер от 19:00 с изпълнение на големия български китарист Веселин Койчев и Рикардо Киарион. 

Киарион е преподава джаз китара в Държавната консерватория "Jacopo Tomadini"  и в консертавторията "Джузепе Тартини" в Триест, Италия. С Койчев се срещат във връзка със служебтните си проекти по програма "Еразъм" за обмяна на студенти и преподаватели между висшите учебни музикални заведения в Европа. До началото на фестивала Рикардо Киарион ще бъде музикален гост на Веселин Койчев и ще изнесе уъркшоп в АМТИИ.

През първата вечер на пловдивските джаз вечери почитателите на китарата ще чуят програмата на Киарион и Койчев, специално изготвена за фестивала. Те ще участват в квартет с Христо Йоцов-изключителен барабанист, преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София и един от най-популярните наши джаз изпълнители, както и Димитър Карамфилов - великлепен контрабасист, който в последните години можем да срещнем на почти всички БГ джаз форуми.

Същата вечер пловдивските почитатели на джаза ще могат да се насладят и на изпълнението на Теодосий Спасов с неговия проект "Ейт Старс Проджект", който включва Марио Станчев-кавал и вокал, Борис Динев-пиано, Ром Хек-бас, Анатолий Вапиров-саксофон, Симеон Щерев-флейта, Огнян Видев-китара и Йълдъз Ибрахимова-вокал.

Това е една завладяваща съзнанието идея за събиране на знакови музикансти от българската джаз сцена. Всяко уедно от имената е легенда и маркира част от развитието на нашата джазова музика. В този проект историята и настоящето са обединени в онази естетическа степен, която прави "живота кратък, но изкуството вечно". 

Във втората вечер на фестивала ще прозвучат изпъления на Михаил Йосифов секстет и Малхас Джаз Бенд от Армения. Сексетът е модерна джаз формация, създаден в края на 2009 г. от тромпетиста и композитора Йосифов - едни от най-добрите съвременни български музиканти. Със своя проект той създава музика м компанията на още петима брилянтни музиканти, който оформят днешния образ на джаза в България. Това са Атанас Хаджиев-тенор, Велислав Стоянов-тромбон, Васил Спасов-пиано, Димитър Шанов-бас и Димитър Димитров-барабани.

По традиция в третия ден на фестивала ще прозвучат изпълнения на балканска група, този път Сетстат от Македония. 8-то издание на "Пловдивски джаз вечери" ще бъде закрито с големия саксофонист Бил Еванс-носител на "Грами", записал 19 солови албума, включитерно най-новия "Dragonfly". За него критиката казва: Това е едни достъпен и завладяващ албум. Мелодията и вокалът остават в съзнанието ви дни наред, ако не положите усилия да се отърсите от тях".

Вечерта на 27 октомври "Бил Еванс Соулграс" включва Бил Еванс-саксофон, Франк Гравис-бас, Джошуа Дион-барабани, Мичъл Щайн-китара и вокал и Райън Кавано-електрическо баджо.

Билетите за фестивала са на цена от 10 лв., а в пакет за трите дни - 25 лв.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта посред бял ден...
Пожар гори край Пловдив, вижда се чак от Асеновград
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).