Горан Благоев: Митрополит Николай може да се окаже, че ще е задкулисен патриарх

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:35 / 27.06.2024
6228
Груба сметка показва, че избора на новия патриарх със сигурност ще зависи от мнозинството в Синода, което наистина е доминирано от Николай Пловдивски. Така митрополит Николай може да се окаже, че е задкулисен патриарх.

Това Горан Благоев, историк и публицист, в интервю за SafeNews.

Според него на 30 юни ситуацията би била доста интересна, ако за български патриарх бъде избран не Григорий Врачански, който е спряган за най-вероятен победител. А да се окаже или Даниил Видински, или Гавриил Ловчански.

"Нека нямаме илюзии, въпреки че в един църковен събор за избор на патриарх участват и клирици и миряни от всички български епархии, обикновено представителите на определена епархия гласуват така, както гласува нейният митрополит". 

"Ако приемем, че на страната на проруското лоби около Гавриил, Даниил и Григорий Врачански са петима митрополити, то сигурните около Николай са седем митрополити. Което означава, че Николай и свързаните с него епархии имат решаващия превес за избора на нов български патриарх. Хипотетично не бива да изключваме задкулисна договорка особено с Врачанския митрополит Григорий: Николай дава нужните гласове за избора на Григорий. Като новоизбран български патриарх Григорий оглавява Софийска епархия и се овакантява Врачанската епархия, за която трябва да бъде избран нов митрополит".

"Покойният патриарх Неофит винаги се е съобразявал с Николай Пловдивски. Продължаването на подобни зависимости и при новия патриарх напълно устройва Николай – пасивите, гафовете или неудачите в Българската църква ще се приписват на новоизбрания й предстоятел, а Николай ще си стои на сянка и ще дърпа конците. Ситуация, която може да се окаже доста непредсказуема."

Същевременно при солидно николаево мнозинство в Синода ситуацията може да стигне до там, че в определен момент Пловдивският митрополит да предизвика дори оставката на новия българския патриарх, ако той не играе по неговата свирка

"В този ред на мисли не изключвам възможността Николай да прецени, че му е по-изгодно да бъде избран Гавриил Ловчански, който е най-възрастен от тримата и след 2-3 години да се опита да го отстрани, за да постави свое сигурно протеже. В определени среди много се спряга името на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и се изказваше съжалението, че нямал необходимите години за да се състезава за патриаршеското було. Антоний дължи кариерата си на Николай, така че нищо чудно пловдивският владика да реши да го направи патриарх, когато достигне заветните 50 години. При това положение евентуалният патриарх Гавриил отива "на покой“ и губи влияние в БПЦ", каза още в интервюто Горан Благоев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (48):
02.07.2024 Ето как Държавна сигурност и Българската комунистичека партия избираха
патриарх
01.07.2024 Проф. Калин Янакиев: Самата църква започна да прилича на партия
01.07.2024 Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор
01.07.2024 Торос Торосян за новия патриарх: Тотален русофил и тежък роб на конспиративните теории
30.06.2024 Президентът и патриарх Даниил с първо общо действие
30.06.2024 Президентът Радев: Изборът на патриарх идва в момент на изпитания
Още новини от Новини от Пловдив:
Днес е последният приемен изпит в УХТ Пловдив
Младши следовател и младши прокурор встъпиха в длъжност в Пловдив...
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).