ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Горбачов с изложба в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 13.07.2012Коментари (0)1991
©
В Градската художествена галерия - Пловдив ще бъде открита изложба на руско-американския художник Юрий Горбачов - "Изкуството на рая". Откриването е на 18 юли 2012 г., от 18.30 часа и ще бъде достъпна за публика до 8 август 2012 г.

Художествените картини са част от историята на света и развитието на цивилизацията и би трябвало да бъдат исторически и географски съпоставими. Много художници се съпротивляват на този начин на мислене и се стремят да наложат своята индивидуалност, защитавайки свободата си. Но и това явление, характерно за нашето време, изразява зависимостта си от него и подлежи на съпоставяне.

Юрий Горбачов не се пази от това да бъде съпоставян. Напротив, отваря се към света и се оставя да бъде проникнат от него. В творбата му историческите събития се редуват с вълшебството на тайнствени пасторални сцени. Художникът идва от страна, която 70 години води идеологическа борба със западната цивилизация. Това не е отразено в картините му, но лесно разпознаваме в тях родната земя на Горбачов. Корените на неговото изкуство ни връщат приблизително 2 хиляди години назад. Творецът избягва изкуствената стилизация, въпреки че бихме могли да сравним новия руски традиционализъм със западноевропейските постмодернистични и исторически инспирации. След епохалното време на революционния модернизъм и гигантизма на социалистическия реализъм Русия се замисля за своята позиция в света и в историята. Картините на Юрий Горбачов представляват такова замисляне и познание. Това познание е много важно както за нас, средноевропейците, така и за останалия свят.

Стилът на Горбачов е формиран от неговата техника и начин на мислене. Оригиналността му се състои в прилагането на живописни похвати, характерни за художествената керамика. Освен традиционните маслени бои художникът използува и емайла с присъщите му златни тонове. Понякога работата му напомня средовековен емайл, където цветните петна са ограничени със златна линия; другаде твори като иконописец, изобразяващ чудотворната небесна сила чрез символиката на златния и червен фон. Тази символика разпознаваме и в европейската готическа живопис от времето, когато Европа постепенно се разделя с културата на Византия. Картинният свят на Горбачов е определено руски, но това описание не е достатъчно, т. к. Русия е велика и многозначна. В Новгородските му картини, както и в тези, от родната Угловка, виждаме приказно красиви пейзажи и къщи, претворени от магията на детския поглед. Виждаме дървени постройки, напомнящи стария славянски свят, виждаме и герои, припомнящи ни древните викинги. Изобразени са животни и хора, свързани с тайнствени обреди. Далече зад хоризонта и въпреки това така близко, се намира безкрайната и пълна с изненади Азия; малко по-на север е Европа на викингите; на юг древните пътища ни водят до Византия. Когато залязва славата на Византийската империя, Русия поема ролята на неин наследник. Москва се превръща в трети Рим и руското изкуство се отъждествява с византийското, докато Европа окончателно напуска Византия. Тази е може би основната черта, която характеризира различието на културите на западна и Източна Европа.

Горбачов твори вече дълги години, много пътува и животът му се изменя. Като творец чувства потребност да реагира на преживените промени. В последно време живее в Ню Йорк и неговата творба е добре приемана. Но, подобно на Шагал, в новия свят художникът не намира много инспирации, които да го стимулират. Изглежда, че тази негова потребност се удовлетворява чак в Индонезия, където през 1995 година изучава традицията на местното изобразително изкуство, но преди всичко е впечатлен от срещата си с буйната природа на джунглата.

В картините му остава да преобладава иконното изображение. Най-вече на райската земя Еден, където животните имат причудливи форми а хората се превръщат в приказни същества. Горбачов е позитивно настроен човек - джунглата за него е храм на природата.

През изминалите трийсет години Юрий Горбачов излага творбите си в десетки галерии по целия свят. Застъпен е в много музеи и галерии, впечетляващ е и списъкът на колекционерите на картините на Горбачов. Между тях ще намерите изненадваща група на известни имена - от Марчело Мастрояни до съпружеската двойка Клинтън.

И това е свидетелство за изключителния руски художествен феномен на живописеца Юрий Горбачов, живеещ в Съединените американски щати.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: