Готвач на Живков журира състезание за Националната кулинарна купа
Потомственият готвач Пламен Петров, чиято ястия са опитвали Тодор Живков, Марая Кери, Румениге, Аертон Сена и други знаменитости, ще бъде член на журито по време на надпреварата за Националната кулинарна купа 2011. Сред петимата майстори, оценяващи уменията на състезателите, е и бившият главен готвач на националния отбор по футбол Георги Георгиев.
6 отбора и 14 индивидуални претенденти ще мерят сили, за да спечелят Националната купа. Те ще сътворяват своите шедьоври на 13 и 14 май в Международен панаир Пловдив. Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) със съдействието на Международен панаир Пловдив, а партньор на събитието е Съветът по туризъм в града.
Тази година за първи път в програмата се включва категория "Карвинг" с подкрепата на Българската асоциация по карвинг. Скулптури от плодове и зеленчуци ще правят 8 състезатели. Те ще имат на разположение 3 часа, за да изваят своите творби.
Отборите и индивидуалните състезатели ще минат през два кръга. В първия ще подготвят по свои рецепти меню от предястие, основно ястие и десерт за 120 минути. Вторият се нарича "Черна кутия", защото ще получат кашонче с продукти, от които само за един час трябва да направят предястие и основно блюдо. Добавено и още едно предизвикателство - миниконкурс за перфектно разрязване на сьомга на филета, съобщиха от БАПГ.
Сладкарите ще представят експонат с височина над 60 сантиметра, торта и плато с петифури. Млади кулинари на възраст до 19 г. също ще могат да демонстрират уменията си пред журито, чиито членове са носители на медали и отличия от международни състезания.
Те ще спазват правилата на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS). Целта на конкурса е да демонстрира таланта на най-добрите майстори кулинари в България, обясниха от БАПГ.