Градоустройствени фантазии

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
06:00 / 04.03.2006
2037
Пловдив се опитва да изпревари София по амбиция за огромни небостъргачи. През 2004 г. предприемачът инж. Стоян Сариев поиска да строи на Марково тепе копие на разрушените от терористите на 11 септември 2001 г. кули-близнаци в Ню Йорк Небостъргачите трябваше да са по 60 етажа и да се извисяват на 180 метра между хотел "Лайпциг" и Бунарджика. Никой досега в България не е посмял да вдигне небостъргачи, по-високи от 32 етажа, първите такива сгради у нас ще предизвикат огромен интерес, защото е престижно да имаш офис на 48-ия етаж, смяташе инж. Сариев. Проектът му предвиждаше небостъргачите да се ползват за многофункционален комплекс с офиси, търговски площи, заведения, галерия, концертна и конферентна зала.

Стоян Сариев е стопроцентов собственик на унищоженото през 30-те години на ХХ в. тепе. Той купи атрактивните 8135 кв. м на бул. "Руски" без търг и конкурс като правоимащ съсобственик.
След продължила близо година бурна дискусия, в която цялата архитектурна гилдия се надигна срещу проекта, през септември 2004 г. предприемачът се отказа да вдига високите сгради на Марково тепе. Няколко месеца преди това Експертният съвет за устройство на територията отказа да одобри проекта му и препоръча да го съгласува със строителното министерство. В крайна сметка Сариев си промени намеренията и реши да строи там луксозен бизнесцентър. В момента работниците му все още се занимават с взривяването на твърдата сиенитна скала на тепето, за да могат да започнат строителните работи.

Не по-малко амбициозен и претенциозен бе проектът за пловдивски дисниленд върху 140 декара край Гребната база. Това е една от най-неизгодните сделки на община Пловдив, която срещу 8, 98 лв./кв. м апортира терена, където трябваше да се построи увеселителният парк. Апортът бе направен срещу 25% дял в смесеното акционерно дружество между общината, "Сентрал инвестмънт груп холдинг" АД -Люксембург и "Финансово-индустриална група РЕИ холдинг" АД-София.

Планът за увеселителния парк бе грандиозен - алеи, паркинги, декоративни озеленени площи, алея "Български царе", водни площи, заведения за обществено хранене, "шопингалея" с магазини и павилиони, магазини за сувенири, мултиплекс кино, атракционен парк, аквапарк и др. Обещаните инвестиции бяха за над 70 млн. лева. След като повече от 3 г. на отредения терен край Гребната база не се случи нищо, община Пловдив реши да напусне смесеното дружество, за да си върне апетитните 140 декара. На свиканото общо събрание на "Увеселителен парк-Тракия" АД другите акционери обаче отказали да развалят сделката. Сега общината смята да си търси правата в съда.

Статията е на в."Сега".

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Разбраха се: Общините Пловдив и "Марица" решиха за транспорта на ...
Съдът в Пловдив пусна срещу 50 000 лева арестувания диригент
Лекарка от Пловдив обясни защо преяждаме и качваме килограми, пос...
Пловдивският университет открива новата академична година
Много големи проблеми с водата в Пловдив от днес
Преподавател в ПУ: Изследователите казват, че са необходими 6 дес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).