ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гребната база в Пловдив става кулинарна зона на арменската кухня | ||||||
| ||||||
Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб "лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история. Освен торта "Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва. Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември. Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк "Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да "откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер ще бъде представена и книгата – "В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу. Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации -децата от "Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав "Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав "Нърени“ (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа, като всеки посетител ще може да запази маса за вечеря с приятели или да поръча вкусна храна за вкъщи. Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки. Хериса ни връща към зората на арменската история, в региона на Харпет - житницата на стара Армения, в първите години на християнството. Обичаят повелява, по време на празници, на бедните да се приготвя топла храна. Основна храна тогава е било житото, което се варяло дълго и с големи дървени лъжици се смесвало с месото. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите "Хъри са!" - "Разбий това!"Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името 'Кешкек'. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 12.09.2020 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета