Хайгашот Агасян и Крикор Азарян за арменската Коледа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:56 / 06.01.2005
2356
"Ние сме щастливи хора, защото празнуваме Коледа два пъти, пояснява един от най-известните арменци у нас - композиторът Хайгашот Агасян и дообяснява на професионален език - "бисираме Коледата". И семейството на режисьора Крикор Азарян е с две Коледи. Както и почти всички арменци у нас. Най-голяма е общността им в Пловдив - около 6000 души, в София са към 3500.
Арменците умеят да разказват еднакво вкусно и вицове, и рецепти за ястията, с които са прочути по света и у нас: "Истинското име на прочутото ашуре е ануш абур и в превод значи сладка супа. Приготвя се само между Нова година и Коледа, но аз толкова го обичам, че преди не можех да издържам и взимах тайно влака до Пловдив. Имаше една арменска сладкарница на Джумаята... страхотно го приготвяха. Наяждах се и се връщах - започва Хайгашот Агасян и продължава с рецептата - аз обичам ашурето да е по-гъсто. Пшеницата се вари цяла вечер на слаб огън, после се слагат захарта и подправките - канела, бадеми, тъмни и светли стафиди, орехи. Накрая се разлива в купички и се яде охладено.
На Коледа се прави и мантъ - тестени фигури, пълнени с ориз и пилешко месо и поляти с бульон, уточнява режисьорът Крикор Азарян, който не готви, но купува традиционните ястия от изложбите в Арменския дом по празниците.
Източник: в-к "Новинар"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Пуснаха асансьорите на "Модър - Царевец"
В Пловдив посъветваха шофьорка да си изпие кафето, преди да се ка...
Луксозен "Мерцедес" се предлага срещу имот в Пловдив
Обявиха конкурс за шеф на Транспортна болница в Пловдив
Близките на загиналия моторист Недялко Бакалски искат справедливо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).