Хлябът ще продължава да поскъпва, изкупните цени на гроздето падат
Хлябът ще поскъпне с 10 - 15 ст. до Нова година, прогнозира в ефира на РП зам.-председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Лазар Генчев. Така максимално насъщния ще се продава в Пловдив за 70 ст. Според Генчев това се дължи на много фактори сред които лошото качество на пшеницата и изискванията на ЕС към хлебопроизводителите. По някакъв начин трябва да компенсираме нужните инвестиции като увеличението на хляба не ги покрива, подечрта Генчив и каза, че лично той е трябвало да вложи 400 000 лева в нови помещения според европейските изисквания. Себестойността на българското винено грозде е около 42 ст. на килограм, съобщи за РП председателят на Лозаро-винарската камара Константин Маджаров. Подобна изкупна цена обаче не покрива разходите на производителите при раздробените лозови масиви, подчерта той. В момента се предлага цена от 50 ст., което накара производителите по някои места да забавят гроздобера. Константин Маджаров посочи, че дори изкупна цена от 2 лева за килограм грозде не може да компенсира вложеното в лозарството у нас и да донесе печалба. Ниските изкупни цени в момента председателат на лозаро-винарската камара обясни с намалените продажби на вина от винпромите поради свитите чужди пазари. Много винзаводи си направиха и собствени лозови масиви и първите реколти може да се очакват следващата година, което също ще намали изкупните цени, каза още Маджаров. Информацията е на радио Пловдив.