ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хор "Евмолпея" и делегация от Словения сътвориха празник на духа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 03.12.2015Коментари (0)2145
©
След дни се навършват 100 години от смъртта на Антон Безеншек - истински български възрожденец, пристигнал от Словения и оставил незабравими следи в родната публицистика. 

Предстоящото събитие бе повод за редица събития, инициирани от девическа хорова формация "Евмолпея", като гостуването на словенския мъжки хор, носещ името на създателя на българската стенография - хор "Проф. Антон Безеншек", откриването на барелефа на езиковеда върху къщата, в която е живял в Пловдив, съвместното поднасяне на цветя на паметника на професора в Цар Симеоновата градина, реализацията на паметна вечер - концерт. 

Евмолпеите превърнаха съботния ден в Пловдивския ден на Безеншек. Като посланици на добра воля, често участващи в благородни и благотворителни мероприятия, за реализацията на това начинание те получиха чистосърдечната подкрепа на Община Пловдив и Общинския съвет в лицето на Савина Петкова, на Българския съюз на стенографите, в лицето на неговия председател Карамфил Матев, на "пазителя на пловдивската история" - директора на исторически музей Пловдив Стефан Шивачев и на редица видни интелектуалци.

За двата хора 28-ми ноември започна с панихида за Безеншек в храм "Св. Св. Кирил и Методий". Църквата е построена от близкия приятел на професора - именития архитект Шнитер. По-времето, когато е строена, това е най-голямата черква в Южна България. В нея Шнитер се жени, а негов кум става не друг, а Безеншек. 

Това е основната причина евмолпеите да пожелаят да покажат на своите гости някои от важните за професор Безеншек жалони в "пловдивския" етап от живота му, какъвто се явява храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Друга не по-малко важна част от живота на словенеца протича само на броени крачки от храма. Това е гимназия "Княз Александър I", където името на Безеншек се вплита с имената на изтъкнати наши родолюбци - Петко Каравелов, Петко Славейков, Райчо Каролев, Тодор Самодумов, Асен Златаров, Ангел Букорещлиев, Христо Станчев, Златю Бояджиев и мн. др., съставящи преподавателския колектив на гимназията. 

Запознавайки гостите от Словения с част от живота на Безеншек в България, момичетата от "Евмолпея" върнаха миналогодишния жест. През 2014 г. те гостуваха в родния град на професора - Франколово и участваха в тържественото откриване на реплика на оригиналния паметник на Безеншек, както и на връчването на неговото име на гимназията във Франколово. 

Тогава домакините им показаха родния дом на Безеншек, разходиха ги по любимите му на младини места и музея "Безеншек". В събота пловдивските момичета с гордост показаха на своите гости оригиналния паметник на техния патрон в градската градина. 

За втори път двата хора станаха съпричастни на откриването на скулптурен портрет на Безеншек - върху фасадата на къщата, в която е живял на улица "Велико Търново" № 67. Български и словенски песни огласиха тази, иначе тиха пловдивска улица.

Денят завърши с паметна вечер, посветена на Безеншек и прекрасните изпълнения на двата състава. Концертът, който ни поднесоха хор "Евмолпея" и хор "Проф. Антон Безеншек", бе безспорно музикално събитие. 

Чистите, бистри съзвучия, меките гласове, интересният репертоар, перфектната спятост, колегиалната толерантност, доказаха на публиката, че музиката, хубавата музика, е над всички различия. Тя обединява, независимо от езика, независимо от пола.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Парашутисти паднаха край Ботевград
ВК Марица, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (3654) 60%
Не (1856) 31%
Не мога да преценя (534) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: