ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хор "Евмолпея" със задгранично турне
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 15.10.2013Коментари (0)1534
©
След участието си в 26-тия международен фестивал "Сараевска зима" през 2010 г., когато беше избран между 218 хорови колективи от цял свят, хор "Евмолпея" отново е предпочетен от босненци. Този път - за участник в Х-тия Международния хоров фестивал, провеждан всеки две години в град Баня Лука. Живописният архитектурен резерват очаква с нетърпение появата на младата, уникална българска хорова формация. 

Известните с изключително разнообразния си многоезичен репертоар "Посланици на добра воля" от град Пловдив се канят да зарадват своите почитатели с произведения както от българската "класика", така и от руски, западноевропейски, южно и северноамерикански композитори.

Само преди три месеца "Евмолпея" се завърна от запомнящо се участие в 11-тото издание на Големия Анкарски фестивал в Република Турция. Нашите момичета завоюваха признанието на публиката в самото сърце на Анадола. От втория ден на фестивала те бяха не само изпращани от слушателите, но и посрещани на сцената с бурни овации. За великолепната оценка, която получи "Евмолпея" от ръководството на фестивала, пловдивските момичета бяха поздравени в лична среща от българския посланик в Анкара - Негово превъзходителство г-н Красимир Тулечки и топло посрещнати в сградата на посолството ни там.

Предстоящото 16-то задгранично турне на Девическа хорова формация "Евмолпея" ще започне с концерт в една от емблематичните за Сърбия гимназии "Йован Йованович Змай", както и с концерт в съпътстващата програма на "Българиада 2013" в Сърбия. Начинанието се провежда вече от 11 години от сърби с българско потекло, корен и самосъзнание. През годините "Евмолпея" е била четири пъти желан и обичан участник в "Българиада". 

Изкуството на младите пловдивчанки е посрещано в Белград, Зренянин, Бело Блато, Иваново, Нови Сад и Кула - селища с компактни групи българско население. Гласовете на момичетата обаче оставят незабравими спомени не само в българските, но и в сръбските души, за което свидетелстват участията в Катедралния храм "Свети Николай" съвместно с владиката на Воеводина и концертите в най-старата гимназия на Балканите - Карловачката.

"Хор "Евмолпея" е истински културен посланик. Те казват чрез гласовете си, дисциплината си и красотата си всичко онова, което ние, политиците, трудно формулираме за младите българи. Те са прекрасни" - каза преди пет години посланикът ни в Белгия Христо Георгиев. Думите му бяха резултат от културно-дипломатическата мисия на състава в Белгия и Люксембург по повод 100-годишнината от независимостта на България. 

Сега евмолпеите са се запътили към следващото си завоевание - най-далечните кътчета на Балканите. Макар вече да са посещавали Босна и Херцеговина, да са били и в Сараево, и във военната ни база в Бутмир, момичета се вълнуват искрено от срещата с публиката на Баня Лука, където ги очакват редица концерти и концертни прояви. Защото босненската публика винаги е била открита, възторжена и позитивна към хубавото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: