Художникът Йоан Левиев се съпротивлявал за настилката на Главната в Пловдив, искал павета

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
07:34
1122
Баща ми беше един изключително смел и откровен човек. Това каза в предаването  "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Йоана Левиева - Сойър, дъщеря на големия български художник Йоан Левиев.

"От картините на баща ми, неговата личност много ясно си личи. Той никога не спестяваше мнението си, нито вижданията си за нещата, дори с риск да засегне някого. И в едно време, в което живя, преди демократичните промени в България, в един период от време, когато да си казваш открито мнението можеше да ти струва много - и като кариера, и като възможности за работа и какво ли не", добави Йоана Левиева - Сойър.

Тя посочи като пример за това, че Йоан Левиев неколкократно, заедно с други от Групата на пловдивските художници, се е обръщал към ръководството на град Пловдив с възражения и предложения, свързани с устройството на града, с градската среда.

"Когато се строеше например тунелът, който минава до пощата, и бяха намерени части от мозайки вероятно от комплекса на Голямата базилика, която сега е музей, някои от тези артефакти бяха повредени. И тогава художниците протестираха срещу това, те искаха по-внимателно да се работи, да се направят археологически разкопки по-сериозни, преди да продължи дейността. Но разбира се, това тогава не се случи, защото времето беше друго", каза Сойър.

Тя е чувала от майка си още, че когато са постилали с мрамор Главната улица в Пловдив, Йоан Левиев е писал писма отново и е предлагал да направи проект, за да се постеле пловдивската Главна с павета, разноцветен паваж.

Това, което реално в момента ние виждаме, не са истински павета, а е модерна настилка. Смятал е, че мраморът не е подходящ за Пловдив, че е много горещо през лятото, студено през зимата, че се хлъзга. И всички хора, които са над 45 години, добре си го спомнят това и си спомнят как се напука тази настилка на времето и се повреди", припомни Йоана Левиева - Сойър.

Виж коментарите (0)

Още по темата (153):
04.10.2024 "Дефиле на младото вино" в Пловдив ще изненада посетителите
03.10.2024 Коя е първата брошура на туристически район в България, слушайте в предаването "Цветовете на Пловдив"
02.10.2024 Да си спомним за твореца Йоан Левиев в предаването "Цветовете на Пловдив"
01.10.2024 Международни фотографски срещи на фокус в предаването "Цветовете на
Пловдив"
30.09.2024 Какво става на Небет тепе - говорят специалистите, слушайте в предаването "Цветовете на Пловдив"
28.09.2024 Пловдивската група "Фрея": Ние сме свързани със съвремието, но търсим контекста на музиката от миналото
Още новини от Новини от Пловдив:
Емблематична къща в Стария Пловдив отива на търг
На суперцентъра: Община Пловдив дава без пари апартамент на Драма...
Добра новина за учениците на една от елитните гимназии в Пловдив
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).