ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хълмът на освободителите отново става привлекателно място за отдих
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 26.05.2007Коментари (0)2405
©
Данов хълм, Младежки хълм и Хълмът на освободителите са единствените в страната защитени територии, вписани изцяло в силно урбанизирана градска среда. Те са едни от основните градообразуващи фактори и символи на Пловдив и представляват най-съществената част от зелената система на града. Със заповед на Министерството на околната среда и водите от 1996 г. незастроените части на трите тепета са определени за природна забележителност заради наличието на редки и защитени растителни видове и птици и уникалната им геоморфоложка структура. Хълмът на освободителите е обявен и за паметник на парковото и градинско изкуство през 1990 г. В последните 15 години поради финансов дефицит поддръжката на тези природни феномени беше доста занемарена от общинските власти и състоянието им се влоши. Последствията от това бездействие са много сериозни - загуба и неефективно ползване на рекреационните потенциали на територията; загиване на част от растителността и защитените видове; разрушаване на съществуващата алейна мрежа и парково оборудване; свличане на скални маси в южната част.

През 2004 г. с цел формиране и провеждане на дългосрочна политика, която да осигури устойчиво развитие на пловдивските хълмове община Пловдив прие планове за тяхното управление, съгласно чл.62 от Закона за защитените територии. В тях се предвижда изработване на ПУП - паркоустройствени планове за трите хълма. Миналата седмица експертният съвет започна обсъждане на предварителния проект за ПУП на Хълма на освободителите, който е съгласуван с РИОСВ - Пловдив и НИПК. Разработката е дело на авторския колектив: ланд. арх. Георги Селенски, ланд. арх. Станимир Шаламанов, инж. Белчо Белчев (Регулация), инж. Ангел Марков (ВиК) и инж. Георги Георгиев (Електрификация).
Хълмът на освободителите е разположен в централната част на Пловдив. Неговите естествени граници са: от изток - бул. "Руски", от юг - ул. "Гладстон", от запад - бул. "Васил Априлов" и от север - ул. "Данаил Николаев". Значителна част от тази територия е заета от жилищни терени с ниско и средноетажни жилищни сгради. В подножието на хълма се намират техникумите по икономика и дървообработване, църквата "Св. Петър и Павел", тенис кортовете на "Академика".

Предмет на устройствени решения в новия ПУП на Хълм на освободителите, са:
?територията на хълма, в определените й граници с обща площ 21.96 ха, в т.ч. скалните образувания, зелените и водните площи;

?обектите, свързани с функционалното предназначение на тепето - зеленина за широко обществено ползване;
?възстановяване, поддържане и развитие на неговите рекреационни ресурси.

Проектните предвиждания са съобразени с предписанията, мерките и дейностите - свързани със статута му на защитената територия и на паметник на градинското и парково изкуство, коментира ланд. арх. Селнски. Това включва:
?Подходящото експониране, съчетано с опазването на разнообразието на екосистемите и местообитаванията, както и на видовете на флората и фауната.

?Прецизна и минимална намеса, насочена в най-голяма степен към опазване на качествата на територията - паметник на градинско парковото изкуство.

?Взаимното влияние на защитената територия и съседните прилежащи урбанизирани територии.

Водещата идея, заложена в Подробния устройствен план, е запазване на характера на парка, като защитена територия и паметник на културата, чрез възстановяване и минимална намеса. В плана са предвидени малки обслужващи обекти, които се вписват в средата и повишават атрактивността на територията, както и Информационен център, който да информира чрез специализирани образователни и разяснителни програми, популяризиращи значението на хълма, неговата роля в градския организъм, да запознава с характерните за хълма защитени и редки растителни видове, да запознава посетителите на територията със специфичните изисквания при ползването на защитената територия. Към него се предвижда и звено "Гид", което да развежда посетителите в хълма.
Съществуващото площоразпределение и функционално зониране на Хълма на освободителите се запазва в проекта. Авторите предлагат устройствени решения за възстановяване и дообогатяване на четирите зони.

Първата, "Паркова" зона обхваща най-ниската, източна част на хълма - между бул."Руски", централната алея (от ул. "Волга" до техникумите), включително Летния театър и площадките на водопадите и детската пързалка.
Втората, "Лесопаркова" зона включва източните и северните склонове на хълма - териториите с най-добре оформена висока дървесна растителност. В третата висока зона попадат южните и западните скални образувания и най високите части на хълма.

Четвърта, "Мемориална" зона, обхващаща паметниците на върха, е ясно очертана със своето монументално оформление.
ПУП се съобразява със съществуващото площоразпределение и функционално зониране, като се стреми да ги доразвие и затвърди. Тези изисквания са залегнали и в одобрения План за управление на Защитената територия и в предварителното становище на НИПК.

Окончателният проект ще се разработи въз основа на предварителния проект, становищата на РИОСВ и НИПК, експертния съвет и заинтересованите експлоатационни дружества и организации. Към него ще се приложат специфични правила и норми за устройство на територията, включващи мерки за опазване на уникалността на хълма - като защитена територия и геоморфоложко образувание; схема за разполагане на елементи на художествения синтез и етапен план за реализация.

С реализацията на новия паркоустройствен план проектантите и общината са убедени, че Хълмът на освободителите отново ще се превърне в най-посещаваната и привлекателна градска част. Информацията е на вестник "Строителство градът".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Войната в Украйна
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: