Хълмът на освободителите отново става привлекателно място за отдих

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:49 / 26.05.2007
2407
Данов хълм, Младежки хълм и Хълмът на освободителите са единствените в страната защитени територии, вписани изцяло в силно урбанизирана градска среда. Те са едни от основните градообразуващи фактори и символи на Пловдив и представляват най-съществената част от зелената система на града. Със заповед на Министерството на околната среда и водите от 1996 г. незастроените части на трите тепета са определени за природна забележителност заради наличието на редки и защитени растителни видове и птици и уникалната им геоморфоложка структура. Хълмът на освободителите е обявен и за паметник на парковото и градинско изкуство през 1990 г. В последните 15 години поради финансов дефицит поддръжката на тези природни феномени беше доста занемарена от общинските власти и състоянието им се влоши. Последствията от това бездействие са много сериозни - загуба и неефективно ползване на рекреационните потенциали на територията; загиване на част от растителността и защитените видове; разрушаване на съществуващата алейна мрежа и парково оборудване; свличане на скални маси в южната част.

През 2004 г. с цел формиране и провеждане на дългосрочна политика, която да осигури устойчиво развитие на пловдивските хълмове община Пловдив прие планове за тяхното управление, съгласно чл.62 от Закона за защитените територии. В тях се предвижда изработване на ПУП - паркоустройствени планове за трите хълма. Миналата седмица експертният съвет започна обсъждане на предварителния проект за ПУП на Хълма на освободителите, който е съгласуван с РИОСВ - Пловдив и НИПК. Разработката е дело на авторския колектив: ланд. арх. Георги Селенски, ланд. арх. Станимир Шаламанов, инж. Белчо Белчев (Регулация), инж. Ангел Марков (ВиК) и инж. Георги Георгиев (Електрификация).
Хълмът на освободителите е разположен в централната част на Пловдив. Неговите естествени граници са: от изток - бул. "Руски", от юг - ул. "Гладстон", от запад - бул. "Васил Априлов" и от север - ул. "Данаил Николаев". Значителна част от тази територия е заета от жилищни терени с ниско и средноетажни жилищни сгради. В подножието на хълма се намират техникумите по икономика и дървообработване, църквата "Св. Петър и Павел", тенис кортовете на "Академика".

Предмет на устройствени решения в новия ПУП на Хълм на освободителите, са:
?територията на хълма, в определените й граници с обща площ 21.96 ха, в т.ч. скалните образувания, зелените и водните площи;

?обектите, свързани с функционалното предназначение на тепето - зеленина за широко обществено ползване;
?възстановяване, поддържане и развитие на неговите рекреационни ресурси.

Проектните предвиждания са съобразени с предписанията, мерките и дейностите - свързани със статута му на защитената територия и на паметник на градинското и парково изкуство, коментира ланд. арх. Селнски. Това включва:
?Подходящото експониране, съчетано с опазването на разнообразието на екосистемите и местообитаванията, както и на видовете на флората и фауната.

?Прецизна и минимална намеса, насочена в най-голяма степен към опазване на качествата на територията - паметник на градинско парковото изкуство.

?Взаимното влияние на защитената територия и съседните прилежащи урбанизирани територии.

Водещата идея, заложена в Подробния устройствен план, е запазване на характера на парка, като защитена територия и паметник на културата, чрез възстановяване и минимална намеса. В плана са предвидени малки обслужващи обекти, които се вписват в средата и повишават атрактивността на територията, както и Информационен център, който да информира чрез специализирани образователни и разяснителни програми, популяризиращи значението на хълма, неговата роля в градския организъм, да запознава с характерните за хълма защитени и редки растителни видове, да запознава посетителите на територията със специфичните изисквания при ползването на защитената територия. Към него се предвижда и звено "Гид", което да развежда посетителите в хълма.
Съществуващото площоразпределение и функционално зониране на Хълма на освободителите се запазва в проекта. Авторите предлагат устройствени решения за възстановяване и дообогатяване на четирите зони.

Първата, "Паркова" зона обхваща най-ниската, източна част на хълма - между бул."Руски", централната алея (от ул. "Волга" до техникумите), включително Летния театър и площадките на водопадите и детската пързалка.
Втората, "Лесопаркова" зона включва източните и северните склонове на хълма - териториите с най-добре оформена висока дървесна растителност. В третата висока зона попадат южните и западните скални образувания и най високите части на хълма.

Четвърта, "Мемориална" зона, обхващаща паметниците на върха, е ясно очертана със своето монументално оформление.
ПУП се съобразява със съществуващото площоразпределение и функционално зониране, като се стреми да ги доразвие и затвърди. Тези изисквания са залегнали и в одобрения План за управление на Защитената територия и в предварителното становище на НИПК.

Окончателният проект ще се разработи въз основа на предварителния проект, становищата на РИОСВ и НИПК, експертния съвет и заинтересованите експлоатационни дружества и организации. Към него ще се приложат специфични правила и норми за устройство на територията, включващи мерки за опазване на уникалността на хълма - като защитена територия и геоморфоложко образувание; схема за разполагане на елементи на художествения синтез и етапен план за реализация.

С реализацията на новия паркоустройствен план проектантите и общината са убедени, че Хълмът на освободителите отново ще се превърне в най-посещаваната и привлекателна градска част. Информацията е на вестник "Строителство градът".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...
Ексклузивно: Не приеха Небет тепе заради некачествено изпълнение!...
След тричасова транспортна блокада: Възстановиха движението през ...
Съединиха двата края на новия Бетонен мост!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).