ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Илия Гатев, БСП: Прозрачност, диалог, партньорство са ключовите думи за управлението на обществените процеси
Автор: Диана Бикова 15:50 / 17.10.2023Коментари (1)3976
© Plovdiv24.bg
Илия Гатев е на 44 години. Роден и израснал в град Пловдив. Завършил СУ "Никола Вапцаров“ с отличен успех. Магистър - икономист по финанси и кредит в Университета за държавни финанси в Москва. Има дългогодишен стаж в сферата на счетоводството и финансовия контрол. Работил е в Държавен фонд "Земеделие“ като експерт оторизация на плащанията по европейски проекти. Бил е ръководител "Вътрешни одити“ в голяма международна компания в сферата на туризма. От 2017 година е изпълнителен директор на най-голямото стоково тържище за плодове и зеленчуци у нас, край Първенец. 

Член на БСП повече от 25 години. Бил е председател на районния съвет в "Северен“ и член на Градския съвет на партията в Пловдив. Активист на сдружение "Памет и Бъдеще“. Девизът му е: Отговорност и почтеност!

- Г-н Гатев, в началото нека Ви попитам, защо в Пловдив от години няма реална лява алтернатива в управлението?

- Така се случи, че от 30 г. насам БСП постепенно загуби своето влияние в града. Това се дължи на обективни и субективни причини, но смятам, че ние имаме потенциал да покажем и по-добри резултати. На практика, 30 години ни управляват десни партии в града, с едно малко изключение от 2010 г., когато управлявахме съвместно с ВМРО и постигнахме нелоши резултати с нашите представители тогава. Мисля, че в болшинството от случаите хората предпочитат лявата политика и левите идеи. Неслучайно едни от нашите конкуренти – ПП, с леви лозунги успяха да подобрят своите резултати.

Всъщност, БСП имаше едни много силни периоди. Спомням си времето, в което ние работихме за нашия лидер тогава Захари Георгиев, аз тогава ръководех младежката предизборна кампания на партията. На балотаж за 3000 гласа не можахме да спечелим изборите срещу д-р Чомаков. Тогава нашата партия беше в подем на местно ниво и постигахме резултати.

Много са факторите, които влияят. Вътрешните конфликти в БСП оказват своето влияние, непоследователната политика по много въпроси, включително и по местни въпроси. Много добре знаете, че БСП повече от 10 години се свързваше с името само на един човек.

Мисля, че сега имаме хоризонт за действие и мисля, че точно в този момент, когато нашият град има толкова много нерешени проблеми, БСП може да помогне.

- Какви са предимствата на новите лица на БСП в Пловдив спрямо останалите участници в т.нар. "битка за Пловдив“? Сам казахте, че някои от другите политически формации печелят привърженици с леви послания, а са позиционирани в център-дясното пространство.

- В Пловдив наблюдавам едно такова явление, което по-скоро бих го нарекъл корпоративни проекти, които искат да участват и да спечелят повече места в Общинския съвет. Нашето предимство е, че ние не сме част от тези проекти, ние нямаме зависимости и най-важното е, че ние имаме визия, която поставя гражданите и хората в основата на това, което ще правим за града.

- На практика, вие започвате на чисто, наново, от нулата, тъй като в изтичащия мандат общинските съветници, които влязоха с гласовете на БСП в един момент се оттеглиха от партията заради вътрешните колизии.

- Права сте. Но аз неведнъж съм казвал, че БСП не е партия на тази или онази личност. Това е партия на левите идеи и левите хора. Лично аз винаги съм работил за това тя да бъде такава и ще продължавам да го правя.

Някои от нашите другари напуснаха, аз лично съжалявам, че може би са били подведени.

В крайна сметка важно е какъв ще е резултатът за града и мисля, че чрез нашите представители в Общинския съвет, дай боже и чрез кметовете, които сме излъчили, да покажем реалната лява политика, осъществявана от БСП.

- Като икономист и специалист в сферата на одита кажете, моля, верни ли са твърденията, битуващи на политическия тепих, че градската хазна е пред фалит или вече е фалирала?

- В управлението на община Пловдив според мен има съществени пропуски, които водят до хаос в планирането на дейностите и във финансовата сфера. Например, съвсем наскоро сегашният кмет Здравко Димитров поиска 20 милиона безлихвен заем чрез който да финансира част от започнатите проекти и разходите за заплати и осигуровки. Това означава, че приходи и разходи в община Пловдив не са планирани както трябва, за да се стигне до там. Този заем беше отказан от министър Асен Василев и може би по-добре. Защото, ако такъв заем беше отпуснат, това влече след себе си програма за финансова стабилизация на общината и преминаване под контрола на Министерството на финансите. Беше реална опасността град Пловдив да не разполага с парите си.

Това е резултат от недалновидната политика, която се води. Основният проблем е свързан с това, че почти всички инфраструктурни проекти се финансират със собствени средства на общината. Има голямо забавяне на изплаането на европейски средства, има дори финансови корекции по различните проекти. Това неминуемо води до един финансов колапс, а и до забавяне на самите инфраструктурни проекти.

Виждате колко време се изпълнява например Водния цикъл. Ние с нашия кандидат за кмет на Пловдив арх. Костадин Палазов бяхме на протеста на търговците на "Брезовско шосе“. Чухме на място какво се случва и какво искат хората. Проектът се бави заради археологически разкопки на трасето на големите канализационни тръби. По-лошото е, че се е знаело, че там има археологически артефакти, но работата по никакъв начин не е била съгласувана предварително с Археологическия музей.

- Община Пловдив пред фалит ли е?

- Цифрите, които са заложени в бюджета и по-специално по отношение на собствените приходи, не са реални. Залагат се по-високи приходи, но, поглеждайки отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет и това, което е изпълнено до момента, показват огромни дефицити. Това може да доведе в един момент до спиране на плащанията към фирмите изпълнители, т.е. до нови забавяния, може да доведе и до отказ от различни проекти, които са заложени в капиталовата програма на община Пловдив и не е далеч времето, когато ще оставим "на трупчета“ много от важните за града и заложените в плановете и програмите на общината проекти.

- Има ли измъкване от тази бюджетна криза?

- Трябва да се направи сериозен анализ на финансите и да се прецени кои разходи могат да се съкратят, особено с поемането на задължения. Трябва да се направи финансова програма, която да се изпълнява точка по точка и по отношение на приходите, и по отношение на разходите. Трябва да се подобри събираемостта. Трябва да се управлява общинската собственост ефективно. Например, имаме около 20 милиона вземания, голяма част от тях са за наеми. Имаме много малко приходи от концесии – около 700 хиляди лева, които за бюджет от 655 милиона за 2023 г. е едно нищо.

Защо не да не се наложи мораториум върху продажбата на общински имоти докато не се изчисти концепцията какво община Пловдив ще прави с терените си? Община Пловдив може много по-ефективно да ги управлява чрез публично-частни партньорства, които до момента са губещи.

- Г-н Гатев, терминът "публично-частно партньорство“ има опорочен смисъл в Пловдив заради няколко фатални решения назад във времето и заради които община Пловдив загуби безкрайно много апетитни имоти. Мисля, че трябва да се изчисти имиджа на този термин.

- Тук проблемът е в изпълнението на тези партньорства по-скоро, отколкото в самата идея за такова партньорство. Аз имам три принципа в управлението, които мисля, че следва да се спазват от всички, които имат намерение да работят за Пловдив, да работят в управлението на Пловдив и въобще – хора, които са обществено ангажирани. Прозрачност, диалог и партньорство – това за мен са трите ключови думи за управлението на тези обществени процеси, които всички политици следва да прилагат.

За мен, успешни партньорства са "Тракия икономическа зона“, различните клъстери в информационните технологии. Без държавна и общинска подкрепа тези сдружения няма да имат този смисъл, който имат в момента.

- Често Пловдив е даван за пример на икономическо развитие през последните години, а в същото време обикновените пловдивчани не усещат това по джоба си, как си го обяснявате и има ли в предизборната програма на БСП решения в тази посока?

- Пловдив е на второ място по производство на брутен вътрешен продукт, но нашите заплати, доходите ни, са на пето място в страната след София, Варна, Стара Загора и Враца.

Има две причини за това. Въпреки че се отчита, че производствата са с по-висока добавена стойност, това не е достатъчно и трябва да се прави повече, за да има по-високотехнологични производства и дейности, които да носят и съответно по-висока добавена стойност. По-високата добавена стойност се отразява и на заплатите.

Втората причина може би е, че все още не всички фирми са излезни "на светло“ и тази статистика всъщност говори за по-голям процент сива икономика тук.

Да, има повишаване на заплатите, но те не достигат нивата на инфлацията.

- Един от най-големите проблеми на града, фиксиран единодушно от гражданите и участниците в предизборната надпревара, са проточените с години ремонти. Почти всички критични точки обаче са част от т.нар. "Голям воден цикъл на Пловдив“. Виждате ли в близко бъдеще разплитане на този възел?

- Положителното е, че Здравко Димитров започна едни от най-големите проекти, които чакаха с десетилетия – Южния обходен колектор, пробивът "Модър – Царевец“, пробивът под централна гара... това са неща, които са заложени в нашите планове за развитие от много години и сега започнаха да се изпълняват.

Лошото е, че, първо, не се изпълняват както трябва и, второ, с огромно забавяне. Една от причините е точно финансирането, другата причина е договарянето на обществените поръчки. Специално за Водния цикъл имаше обжалвания една-две години, което е сериозен проблем. Предпроектните проучвания за него започват от 1999 година – представете си колко десетилетия са загубени.

Ние сме град на първите копки, не знам дали знаете - залагаше се на ефектни първи копки, едни грандиозни проекти, но най-важните инфраструктурни проекти като входно-изходните артерии, продължаването и разширяването на Околовръстното шосе - всичко това остана на заден план.

- При хипотеза, че БСП има достатъчно голяма представителност в Общинския съвет и кметът също е от БСП, бихте ли поели риск да реализирате такива големи, важни, сериозни проекта за обновяването на града, въпреки че ще ви критикуват?

- Сега всеки обещава, че ще направи това и онова, но никой не казва откъде ще дойдат парите при това състояние на финансите на Пловдив. Затова най-напред ще трябва да се започне с финансов анализ, след това да се определят приоритетите, включително и в капиталовата програма.

- Какво искате да кажете на Пловдивчани в навечерието на местните избори?

- Искам да призова пловдивчани да гласуват за нас, да ни подкрепят, защото ние можем да бъдем техния глас, който не е заглушен от различни корпоративни и всякакви други интереси. Наша задача е, като представители на БСП, да не допуснем нови сглобки в Общинския съвет, защото както виждаме в държавата какво се случва – това ще се пренесе и тук. Не сме съгласни с това, което се случва и не искаме нова дясна корпоративна сглобка да управлява град Пловдив. Това ще е наша основна роля и в следващия Общински съвет.

Илия Гатев е кандидат за общински съветник от "БСП за България" - бюлетина № 1, преференция 104. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Комунистите родината свободна изядоха и изпиха като своя майка родна.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: