ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Илия Желев с изложба в галерия "Аспект"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 09.10.2012Коментари (0)1075
©
Днес, 9 октомври, галерия "Аспект" ще открие първа изложба в новото си, по-просторно помещение. Без да е търсено специално съвпадение, това ще бъде изложбата на Илия Желев, така както беше негова първата самостоятелна изложба на галерията изобщо, преди седем години. За този немалък период се превърна в традиция художникът да показва веднъж в годината своите нови картини пред пловдивската публика, преди да поемат към големите европейски галерии.

Настоящата година е много успешна за Илия Желев. През ноември му предстоят представяния в няколко водещи немски галерии, но едно знаменателно за него събитие се случи през месец март, когато най-голямата галерия в Германия организира в Берлин, Хамбург и Дюселдорф съвместна изложба на Илия Желев и Марк Шагал, наречена "Шагал & Желев - две села, два свята". Това е признание, за което един творец може само да мечтае, и доказателство за високия професионализъм на пловдивчанина.

В настоящата изложба в галерия "Аспект" съгражданите на Илия Желев имат възможност да видят двадесетина картини, доста разнообразни като формат, но обединени от характерния стил на твореца. Акцент в изложбата са няколко по-мащабни платна с размери от 100х150, 110х110, 90х120, които най-добре характеризират творческото развитие на автора, и каквито не са показвани досега в галерията, поради ограниченото доскоро пространство. Разбира се, в експозицията присъстват и много харесваните от публиката миниатюри с размери 15х15 и 20х20, както и средни по размер формати. 

Що се отнася до темите и сюжетите, те при Илия Желев са винаги едни и същи и винаги неизброими. Много е трудно за зрителя, застанал пред негова картина, да извлече и опише само една история - картините на Илия Желев са многопластови и многогласни, те разказват много и различни истории, уловили са в пъстрия си паноптикум от цветни елементи отделни кадри от живота, запечатали са мигове от детството, от пролетта и есента, от лятото и зимата, от ежедневието и от приказките. 

И всичко това е поднесено с едно весело намигване към публиката, с един по детски наивен изказ, който обаче разкрива сложен и наситен с много емоции свят. В настоящата изложба на фона на искрящата пъстрота се открояват няколко платна с различно внушение - бял изчистен фон, пестелив детайл и едно усещане за спокойствие и тишина, например Winter place, 70x70. Дори фактурата на тези платна е различна, с повече напластявания художникът е постигнал един доста нехарактерен за него релеф. Green tonight, 90х70, пък е издържана в зелената гама, нещо доста нетипично за художника, станал емблематичен с искрящите си в синьо и червено композиции.

Изобщо Илия Желев не спира да работи, да експериментира и да изненадва своята публика. В следващите две седмици всеки, прекрачил прага на галерия Аспект, ще стане съпричастен на неговите търсения и ще се потопи в неговия жизнерадостен цветен свят, нещо от което всички имаме нужда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: