Има наказан за изкопните дейности на Младежкия хълм

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (1)
10:47 / 12.07.2024
3157
Регионалната инспекция по околната среда и водите е съставила акт за установено административно нарушение на Атанас Даракчиев за копаене на земни маси и извозването им в района на природна забележителност "Младежки хълм", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Актът е съставен на 27 юни 2024 година. 

Случаят е от 03.06.2024 г., когато в поземлен имот срещу новопостроена жилищна сграда на ул. "Велбъжд“ № 4, попадащ в границите на Природна забележителност "Младежки хълм“ и представляващ защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии, Даракчиев е осъществил дейности по разрушаване и изземване на земни и скални маси, както и премахване на дървесна и храстова растителност в обхвата на изкопаната площ. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена земна и скална маса с приблизителни размери около 18 кв. метра. 

Конкретният закон предвижда наказание с глоба от 500 до 5000 лева за този, който погазва режима за опазване на природна забележителност.

Извършените от Даракчиев дейности представляват нарушение на режима на Природна забележителност "Младежки хълм“, определен със Заповед от декември 1995 година на Министъра на околната среда.

Съгласно нея в границите на природната забележителност се забранява разрушаване и изземване на скални маси, както и унищожаване или увреждане на естествената и паркова растителност.

Припомняме, че нарушението бе установено след сигнал от граждани за копаене на земни маси и извозването им в района.

Той предизвика незабавна проверка от екип на РИОСВ и район "Централен". Експертите се отзоваха на мястото, посочено в сигнала в рамките на 30 минути и по този начин предотвратиха нанасяне на по-сериозни увреждания на защитената територия.

Младежкият хълм е първото от пловдивските тепета, обявено за защитена територия. Още през 1970 г. южната част на хълма с площ 3 ха е приела статута на природна забележителност с цел запазване естествено находище на редки за нашата флора растителни видове, между които и българските и балкански реликтни ендемити четинеста звъника, подуточашково клинавче, румелийска жълтуга.

През 1995 г. площта на природната забележителност е увеличена на 36,2 ха, като обхваща почти цялата територия на "Младежки хълм“. Целта на разширяването е запазване на хълма, изграден от сиенитни скали, представляващи уникално геоморфоложко образувание от гледна точка на разположението му и като находище на редки ендемитни растения.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...
Меганаглец бе хванат в крачка в Пловдив, на ход е полицията
Кючука показа как се прави!
Ученици спретнаха голяма изненада за учителите си в пловдивско уч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).