Инспекцията по труда проверява заведение за бързо хранене в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:38 / 11.07.2024
8208
Инспекцията по труда проверява сигнал за високи температури в заведение за бързо хранене в Пловдив.

Заведението е посетено на място. Установява се дали работодателят изпълнява задълженията си да осигури безопасна работна среда в условията на прегряващ микроклимат.

От ИА "Главна инспекция по труда" припомнят, че ангажиментите на работодателя за осигуряване на здраве и безопасност при работа при високи температури са подробно разписани в специална Наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

В нея са регламентирани задължения на работодателя да оцени риска за здравето и безопасността на работещите от параметрите на микроклимата в помещенията, условията за необходимостта от извършване на актуални измервания и т.н. Съгласно разпоредбите при особено високи температури са предвидени по-високи допустими гранични стойности от оптималните, но не повече от 33 градуса.

ИА ГИТ посочва, че обявеният за петък оранжев код за високи температури в страната задължава работодателите да предприемат мерки за минимизиране на риска от прегряващ микроклимат при работа на открито. Когато се работи навън, по-ефективни са организационните мерки като смяна на работното време, повече почивки и осигуряване на климатизирани помещения за прекарването им, промяна на типа работа, отбелязват от Инспекцията.

При работа на закрито по-работещи са техническите мерки, които могат да осигурят оптималните гранични стойности на температурата в помещенията, които в топлия период са между 18 и 25 в зависимост от типа работа - лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура от 28 градуса, която по изключение - при много висока температура навън, може да бъде с от 3 до 5 градуса по-висока. Във всички случаи температурата в работните помещения не може да надвишава 31 или 33 градуса според типа работа.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ също е задължение на работодателя. Необходимо е да се предвиди и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ вследствие на топлинен удар.

При проверките в горещите и студените периоди на годината се следи и за спазване на разпоредбите за осигуряване на минималните изисквания за микроклимата на работните места.

От началото на годината в Инспекцията по труда са постъпили 20 сигнала за работа при високи температури, като всички те се отнасят за работа в закрити помещения.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1073):
10.10.2024 Плажът в Бургас се препълни
30.09.2024 Днес е последният работен ден за десетки сезонни работници
28.09.2024 Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени
27.09.2024 Експерт: Бум на американски туристи у нас, ето защо
25.09.2024 Докога е безопасно да се влиза в морето?
24.09.2024 Собственици на хотели по Черноморието принудени да затварят по-рано
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанинът Лазар Радков: За първи път ми се случва със сметка...
Шофьорката, блъснала ученичка в Пловдив и избягала, поправи грешк...
Опасен престъпник е арестуван в Пловдив
Полицията издирва шофьорка, блъснала ученичка в Пловдив: Не казва...
"Възраждане": Политиката на българската държава следва политиката...
В Пловдив предстои събитие, неподходящо за лица под 18 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).