ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Йордан Бакалов: Управляващите са знаели за ''приятелския огън'' още на другия ден сутринта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:22 / 08.03.2005Коментари (2)1484
©
Информацията, че “приятелски огън” е причинил смъртта на офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев в Дивания е била известна на управляващите, включително и на президента Георги Първанов още на 5 март сутринта, а офицерски кандидат Гърдев бе убит на 4 март. Това съобщи на днешното извънредно заседание на комисията по външна политика, отбрана и сигурност депутатът от СДС Йордан Бакалов, цитиран от Focus news. По думите на Бакалов фактите за инцидента са били потвърдени от началника на Сухопътни войски генерал Златан Стойков на 6 март. Според Бакалов политическата отговорност се носи пряко от министъра на отбраната, който е прикрил информацията за “приятелския огън” три дни. На въпроса какво е довело до забавянето Йордан Бакалов е поясни, че според представените данни забавянето се дължало на деликатността на проблема. Той посочи още, че американското командване прави своя проверка на инцидента. Има ангажимент САЩ и България да работят паралелно по изясняване причините за инцидента.
“Министър Свинаров отдавна трябваше да си замине,” каза Йордан Бакалов в отговор на въпрос ще поискат ли оставката на министъра на отбраната. “За морала на министъра на отбраната никога не съм се съмнявал. Всичко това опира до отношение към българското общество.С това си отношение министър Николай Свинаров нарушава коалиционният статут на участието ни в Ирак,” заяви още Йордан Бакалов. Той заяви, че го смущава факта, че в доклада на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Българската армия се казва, че липсва координация между коалиционните партньори и че все още българските военни в Ирак не са оборудвани подходящо. По време на инцидента, при който е загинал офицерски кандидат Гърди Гърдев е имало престрелка между българските и американските военни, която е продължила 3-4 минути, каза Йордан Бакалов.
Демократи за силна България са поискали оставките на министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев по време на извънредното заседание на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, заяви Асен Агов заместник-председател на Народното събрание и депутат от ОДС след заседанието на комисията.
В отговор на въпрос дали БСП ще поиска оставките на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че те са поискали оставки по време на последния вот на недоверие, като визира единствено министъра на отбраната Николай Свинаров. Не сме удовлетворени от доклада на МО и ГЩ, каза още Найденов. По думите му са били потвърдени притесненията му и тревогите на социалистите, че се нарушават правилата за употреба на сила, нарушават се степените на координация между коалиционните сили в Ирак, както и процесите по снабдяването и екипирането на българските контингенти в Ирак. Той потвърди, че информацията за “приятелския огън”, от който е загинал офицерски кандидат Гърди Гърдев, е била известна на управляващите още на пети март сутринта.
Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на ГЩ на Българската армия ген. Никола Колев са напуснали заседанието без коментари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Ex
на 09.03.2005 г.
0
 
 
Всеки народ си заслужава управниците. Симеон не падна от небето, народа си го избра, сега ще козирува и толкова. Ще видим дали на овцете им е дошъл акъла след 4 месеца. И стига сте се оплаквали, всеки 2-ри имащ право на глас българин е гласувал за Симеон, така че това е положението, сърдете се вашите приятели и познати които сега отричат. Който и да питаш, никой не си признава.
NELI
на 08.03.2005 г.
0
 
 
HEI XORA. NE VIZDATE LI CHE UPRAVLIAVASHTITE SA NI PRODALI VECHE-NIE SME SAMO TIAXNITE INTERESI- DO KOGA SHTE GO TARPIM
TO BIVA NAVEZDANE AMA - TO NE SE TRAE VECHE- SMART SA PRESTAPNIZITE , KOITO PRODAVAT CHOVESHKIA ZIVOT SA SVOIATA SLAVA
ISTINATA E CHE NIE NIAMAME DARZAVA- NIE SME PRODADENI I OBRECHENI OT BOKLUZITE KOITO NI UPRAVLIAVAT- TESA DOBRITE DEZA NA MARSNITE KOMUNISTI KOITE RAZSIPAXA NASHIA ZIVOT
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: