ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Искат да създадат самолетна карго линия между Пловдив и Задар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:29 / 15.07.2024Коментари (0)1779
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева и хърватската посланичка Н. Пр. Ясна Огняновац обсъдиха конкретни стъпки за съживяване на двустранното споразумение между Пловдивска област и Задарска жупания. В срещата участваха заместник областните управители инж. Атанас Ташков и Нурджан Караджова.

"Нашите две държави имат много добро сътрудничество като приятелски и партньорски държави от ЕС и НАТО, но на ниво региони бихме могли да осъществим много по-засилено сътрудничество както в областта на бизнеса, така и в областта на културата“, заяви в началото на срещата проф. Янчева. По думите й двете страни поддържат и много добри връзки и работят по съвместни проекти в областта на образованието и науката. Като един от добрите примери тя посочи взаимните контакти между Загребския университет и Аграрния университет в Пловдив. Двете висши учебни заведения имат обща докторантска програма "Растително здраве“ (Plant medicine), в която участват общо 12 университета.

Според проф. Янчева споразумението, подписано през юни 2022 г., би могло да засили и културния обмен между Пловдив като столица на културата и Задар.

"Ние сме два много близки народа, но малко се познаваме и приемам предложението на проф. Янчева чрез културните прояви да засилим нашите контакти и да се опознаем взаимно“, коментира в отговор г-жа Огняновац.

По думите й предстои да се проучат възможностите още тази есен в Пловдив да гостува голяма изложба с археологическите достижения на Хърватия, както и да се организира концерт с едни от най-добрите техни класически музиканти.

Хърватският посланик също подчерта близките икономически характеристики на Пловдивска област и Задарска жупания. И двете области са едни от най-бързо развиващите се индустриални центрове в своите държави и могат заедно да реализират общи проекти, които да бъдат от взаимен интерес. Като пример г-жа Огняновац посочи интереса от страна на хърватски компании да създаде карго линия между летище Пловдив и летище Задар.

Друга голяма тема, свързана с икономическо развитие, която бе коментирана е предстоящото влизане на България в еврозоната.

"Нашият опит от година и половина показа, че няма причина да се притеснявате от преминаването към еврото. Ако сега питате хърватите дали искат да върнат към националната ни валута, ще ви отговорят с "не“. Най-важното обаче, да са стартира този процес е необходимо стабилно правителство“, коментира хърватската посланичка.

Следващото важно нещо е преди въвеждането на еврото да се осъществи една сериозна публична кампания, която да разясни ползите от членството и да преодолее страховете на хората, които не са по-различни от тези, които са имали хърватите. По думите й обществената кампания в нейната страна е започнала от малките населени места и по-възрастното население, защото те са били идентифицирани като слабо информирани и податливи на различни внушения.

"Провели сме редица срещи с вашите правителства и сме отворени да помагаме с каквото е необходимо, защото не искаме да допускате нашите грешки“, подчерта г-жа Огняновац.

Двете страни си размениха подаръци, символ на приятелство и с надежда за продължаващо добро сътрудничество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (1007) 57%
Не (610) 34%
Не мога да преценя (159) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: