Испански академик с почетно звание от Пловдивския университет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:35 / 18.10.2013
874
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще бъде присъдено днес, 18 октомври, на испанския академик и юрист Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес. Това съобщиха от висшето учиище. Решението за почетното отличие е гласувано на Академичен съвет на ПУ на 20 май т.г.

Признанието към Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес е заради подкрепата му към юридическото образование в Пловдивския университет. За целите на учебния процес изтъкнатият учен е дарил над 100 тома избрана юридическа литература на испански, която би представлявала интерес и за най-големите библиотеки в България. Това коментираха от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски".

На церемонията по официалното присъждане на званието "Доктор хонорис кауза" уважението си към Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес ще засвидетелстват председателите на съдилища и прокуратури в Пловдив, както и председателят на адвокатската колегия в Пловдив адв. Владимир Златев. За събитието се очаква да пристигне и посланикът на Испания у нас Н. Пр. Дон Хосе Луис Тапиа.

Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес e роден през 1953 г. в Луго, Северозападна Испания. Той е виден испански юрист, ръководител на Катедрата по Римско право в Автономния университет на Мадрид от 1983 г. Научната, преподавателската и обществената му дейност е посветена както на проблемите на римското административно и финансово право, така и на съвременните проблеми на публичното право и по-специално на доброволната юрисдикция, арбитража, фискалната администрация, защитата на лицата в неравностойно социално положение и др. 

От 2009 г. е академик на Академията на Галисия за юриспруденция и законодателство, а от 4 февруари 2013 г. - редовен член на Кралската академия по юриспруденция и законодателство. На 3 юли 2011 г. е удостоен от правителството на Галисия с медала Кастелао - най-високата награда в Галисия за неговата преподавателска и научна дейност.

Научен ръководител е на повече от 20 защитени дисертации и на още толкова в процес на защита. Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес е автор на 13 книги, на над 170 статии по римско, гражданско и процесуално право и на 160 библиографски единици, според системата за оценяване на Националната комисия за оценяване на научноизследователската дейност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).