Иван Тотев: Два кметски разговора на кафе може да струват 110 000 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:52 / 31.03.2009
4296
60 вместо 30 милиона ще връщат реално пловдивчани заради безумната идея на управляващите да теглят кредит за ремонт на малките улици и това няма как да стане без увеличение на местните данъци и такси, продължават да твърдят от ГЕРБ. За това те имали конкретни данни.

"Защо не говорят с конкретни цифри, а се крият зад клишето, че договорът не бил сключен?", попита пловдивският лидер на партията Иван Тотев пред репортер на Plovdiv24.bg, като коментира конкретни цифри от гласуваното на последната общинска сесия мандатно писмо за стартирането на преговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Като пример посочи разминаванията в прочита на EURIBOR-а, който всъщност представлява средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Вярно било, че в момента той е 1,9, но до есента на миналата година нивата му са минавали 5,5. Спадът му се дължал на световната финансова криза, но тя нямало да продължи вечно и още наесен се очаквало стойностите му отново да се вдигнат. Тази лихва се добавя към посочените в мандатното писмо предварителни параметри 3,5%-4,5% лихва по заема. При връщане на нивата на EURIBOR-а лихвата по заема би стигнала 10% и с прибавените допълнителни такси и комисионни парите за връщане щели да се удвоят.

"Този заем неминуемо ще доведе до увеличението на  местните данъци и такси. От година на година общината продава все по-малко имоти. Тенденцията е низходяща и към 2013 г., ако има нещо общинско, останало за продажба, то ще е много дребно", сигурен е Тотев. Парите по заема, тегли ли се, няма как да не се връщат. Според него несериозно звучали твърденията на заместник-кмета Петко Атанасов, че и през най-трудната година 12% при допустими 25% пак щели да са достатъчни за погасяването на новия и предишния заем. "Господин Атанасов не знае какъв ще е бюджетът догодина, а как ли пък за 2013-а? Той няма да управлява тогава. Това е несериозно говорене. Дори в момента не може да си позволим да отделяме  12% за заема, защото трябва да отрежем здравеопазване, образование", смята Тотев.

ГЕРБ има варианти. От рекордния над 70-милионен бюджет за капиталово строителство всеки добър управленец би влагал 10 милиона годишно за вътрешнокварталните улици, което за четиригодишния мандат би му струвало 40 милиона. Със сегашното си намерение за заем градската управа ще вложи 30 милиона, които ще й струват 60.

"Управлението не е добро заради необмислените ходове, които прави. Мислим в перспектива, защото имаме намерение да управляваме следващия, а и по-следващия мандат. Абсурдно е да приемем такова наследство, което ще спре възможността да се направи нещо голямо за града - голям инфраструктурен проект като кръстовища на две нива например", даде заявка за властта Тотев. Такива кръстовища били в програмата на Славчо Атанасов за този мандат. "Питам го: ще станат ли кръстовищата на две нива? Няма да станат", зададе  риторичен въпрос Тотев, убеден, че след 14-годишното изплащане  на заем  улиците пак ще са станали за ремонт.  Манипулация според него е и афиширането, че изборът на точно тази банка щял да гарантира прозрачност, тъй като не  тя, а общината ще прави конкурсите за фирми-изпълнители.

От ГЕРБ щели да предприемат всички юридически ходове за спирането на този заем. Още утре ще внесат жалба до областния управител за връщането на взетото от Общинския съвет решение, а ако той не го стори, ще го оспорват в Административния съд. Мотивите - неспазване на закона за общинския дълг, член 14 от който изисква преди внасянето в общинския съвет първо да има проект, да е минал през обществено обсъждане и съветниците да са определил или границите на преговорите. С подписването на мандатното писмо, според клауза в него, се поема ангажира да не преговоря с други банки. 25 хиляди евро трябва да плати общината при отказ от преговори и още 30 хиляди за разходи на банката.

"Два разговора на кафе на господин Атанасов с евробанкерите  може да струват на пловдивчачи 110 хиляди лева",  безпощаден е Тотев. На дебат за заема покани той БСП чрез Plovdiv24.bg. Попитахме: "А ВМРО?" Тотев: "БСП управлява Пловдив."

Виж коментарите (0)

Още по темата (91):
29.08.2011 ЕБВР иска €21000 от Общината, кметът: Дянков да си плати
масрафа
11.02.2011 Константинов: Не смятам, че общината трябва да връща парите на ЕБВР
10.02.2011 Европейската банка иска 200 000 евро от Пловдив, кметът ги прехвърля на
Дянков
23.10.2010 Европейската банка идва да инспектира дупките ни, след това решава за заема
10.08.2010 Нови нападки на кмета срещу Дянков
19.07.2010 Константинов: ЕБВР иска от Дянков едно изречение подкрепа за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).