Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България на финалите на Starbucks Бариста Шампионата в Лондон

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:30 / 06.06.2024
1989
Бариста Шампионат на национално и международно равнище се провежда от Starbucks® ежегодно. Тази година брандът го реализира в разширен формат с присъствие на журналисти и инфлуенсъри, които отразиха състезанието. Starbucks® заведенията в страната бяха излъчили осем участника, всички до един сертифицирани coffee masters. Изкусните майстори на кафето в черни престилки се състезаваха за престижната титла най-добър бариста на България, който печели правото да представи уменията си на финалите в Лондон през септември тази година.

В рамките на конкурсния ден състезателите показаха умения в създаването на определени Starbucks напитки. Шампионатът се разви в три кръга: Barista Craft (лате арт), Coffee Storytelling (кафе дегустация) и Signature Beverage (представяне на авторска напитка).

Състезателите бяха оценявани от авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев – регионален директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев – регионален мениджър на Starbucks България, Свилен Лалев – регионален мениджър на Starbucks България, Ася Стойчева – HR мениджър в Starbucks България, Милена Пенева – Supply Chain мениджър Starbucks България, Камелия Миткова – управител Starbucks Мол Пловдив и Виктория Чобанова – победителят в Бариста Шампионата миналата година. Те следяха за качеството и вкуса на кафето, креативността и начина на представяне на напитките.

Гостите на шампионата имаха възможност да се насладят на специална кафе дегустация на Иван Андреев и да опитат уникалния сорт Arabica Red Bourbon, донесен при неотдавна приключилото му посещение в Руанда в рамките на Starbucks Origin Experience.

Специалните гости – Анка Еклемеа – Бранд HR мениджър Starbucks Румъния и България и Радостина Христова, блогър и инфлуенсър, с богат опит в сферата на комуникациите се включиха в журирането и оцениха комуникационните и презентационни умения на кандидатите за бариста шампион. Всеки въпрос в комуникационното предизвикателство беше внимателно подбран, за да се тестват в дълбочина вещината и способностите на баристите от различни гледни точки.

В края на състезанието стана ясен победителят: Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център. Това без съмнение е чест, за която и 8-те участника показаха, че са повече от достойни за титлата Starbucks Бариста Шампион 2024, но първото място беше само за един. За Ивета кафето е страст и професия. Тя се подготвя за Шампионата още от декември миналата година. "Благодаря на журито за това признание! Вярвам, че Starbucks е най-доброто място, ако искате да се развивате не само като любител на кафето, но и като креативна личност. Кафето е моята най-голяма страст и се стремя да създавам не просто напитки, а преживяване! Истински се надявам да представя достойно България на финала в Лондон!" – сподели победителката.

"Изключително сме доволни от това издание на бариста състезанието в България. Очакванията на потребителите стават все по-високи и съответно добрата подготовка на баристите е от изключително значение. Кафе експертите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас. В Starbucks дълбоко ценим експертизата и изобретателността ежедневно и с нашето бариста състезание успяхме да отпразнуваме и двете в България", отбеляза Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks за България и Румъния.

За Barista Championship

В световен мащаб състезанието се провежда всяка година (това е 33-тото издание) от Starbucks в търсене на най-добрия бариста на бранда. България се включва за първи път в шампионата през 2016 г. и провежда ежегодни състезания с изключение на пандемичната 2020 година. Победителят от националния шампионат 2024 ще премери сили в Лондон с над 40 баристи от цяла Европа в нелеките предизвикателства на Starbucks.

За Starbucks

Американската верига за кафе Starbucks стартира през 1971 г. в Сиатъл с продажба на кафе, чай и подправки. Днес компанията притежава над 27 хиляди локации в повече от 70 държави. В България тя е представена от AmRest, най-голямата независима компания, оперираща с ресторанти в Централна и Източна Европа.

Целта на Starbucks е да предлага кафе с най-високите стандарти за качество, с етично закупуване и отговорни практики за отглеждане. Експертите на компанията пътуват до фермите в Латинска Америка, Африка и Азия, за да изберат най-добрите зърна кафе от вида Арабика, и подчертават техните богати вкусове и аромати чрез специалното изпичане – Starbucks roast.

В България първото заведение Starbucks отвори врати през 2008 г. на ул. "Гурко" 62. Днес обектите вече са шестнайсет – девет в София, два в Пловдив, три във Варна и два в Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Затваряйте прозорците! Пожар в Маноле, при който гори патешка тор...
Специална комисия следи строителството и парите за стадион "Локом...
Община Пловдив дарява последния имот на АПИ за финалното довършва...
Доста амбициозна програма за ремонти на район "Западен" - лек гаф...
Култово! В Пловдив автобус върви по 4 линии наведнъж, пътниците п...
Район "Южен" с нова придобивка за над 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).