ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иво Игнатов-Кени за театър "Хенд": Всичко е един див ентусиазъм
Автор: Вили Ташева 14:42 / 11.09.2024Коментари (0)1645
© Фейсбук
Пловдивският театър “Хенд" започва ударно 15-тия си юбилеен сезон със световно заглавие и богата програма. Официалното откриване е на 13-ти септември от 19.00 ч. със спектакъла “Писмото" на световния майстор на комедията Паоло Нани. 15-годишния си юбилей театър “Хенд" посреща с реновирана зала и още много изненади. Основателят на Театър "Хенд" Иво Игнатов - Кени разказва повече в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" .

В театъра вече имате нова реновирана зала, може ли да ни кажете повече за това?

Залата е същата, не е нова, просто е подновена. Естествено измазахме я, боядисахме я, сега е много по-красива, много по-стилна, местата са същите на брой.

Има ли някаква по-голяма промяна след ремонта?

Не, не сме я разширявали, нито сме я стеснявали, същата си е залата, обаче визията е изцяло подновена. Цветът е сменен на стените, човек като влезе и се заглежда, чак толкова хубаво е направено. Фоайето е оправено, абе вдигнахме нивото. В смисъл такъв, че като влезе някой си вика “Еха-а-а". Ако  влезе и не каже “Еха-а-а" ние не му даваме билет.

Тази година отново ще се играе спектакълът “Писмото" на световно известния Паоло Нани?

Да, това е за трети, последен път, мисля. Нашият приятел Паоло Нани пристига пак и пак играе това прочуто “Писмо". Аз съм го гледал три пъти, ще го гледам пак, може би не същото, това ще ми бъде пети път, аз съм го гледал 4 пъти. Винаги е изненадващ, винаги е шантав, винаги е много различен. Хората излизат със сълзи на очи, обаче от смях от залата. Невероятно забавен, много чисто работи, толкова детайлен. Прекрасен е просто и не случайно е известен по целия свят, не случайно носи всички награди за комедия по света, възможно най-много награди за комедия е събрал.

Казахте, че тази година му е за последен път, каква е причината?

Последен път ще бъде “Писмото", ако го каним след това, ще го каним с някакви други представления. Не не се заричам, той Паоло никога повече няма да стъпи в България, не съм казал такова нещо, просто казвам, че “Писмото" ще се играе за последен път, много вероятно е да бъде за последен. А пък след това имаме други планове с Паоло. Той тази година води мастър клас в неговата сфера по импровизация, предишните две години направи уърк шоп. И тази година, хората, които са били на уърк шоп ще бъдат на мастър клас. Той е тридневен, започва на 10, 11 и 12, на 13 септември е представлението в театър “Хенд" от 19,30 ч. и на 14 септември играе в София, в Червената къща.

Значи тази година както миналата година ще има майсторски класове отново. Колко са участниците?

Дванадесет човека, много ограничен брой вече са записани, ясно е кои са те. Накрая на курса винаги има жертви, така че започват 12, завършват двама, шегувам се. Ако има жертви, ако нещо се случи със здравето им, това е заради смеха, защото е супер забавно, неочаквано, интересно е. Тази година решихме да се поглезим. И понеже 15 години юбилей прави театърът решихме да направим този сериозен ремонт, даже съкратихме малко от почивката, за да го довършим, така да се каже.

Имаме план за две нови постановки, дано се случат. Школата към театър “Хенд" “Червени носове", те ще играят ново представление “Ромео и Жулиета", което направиха миналия сезон, а тази година ще правят “Животни", така се казва пиесата. Професионалният тим, така да кажа, ние нямаме хора на щат, но събираме съмишленици, работят засега едно много популярно наше представление “Червена шапка". Да, има и един план да се направи една Шекспирова пиеса, която се смесва с още три Шекспирови пиеси. След това имаме един друг таен план, който няма да разкривам. Той е много таен, много шпионски таен, има конспирация покрай него.

Ще очакваме да видим какво ще се случи по-нататък.

Всички питат и разпитват какво ще бъде това нещо, но аз не казвам и така създавам напрежение в публиката и едно голямо очакване. Най-накрая после ще ги почерпим по една ракия и хем ще бъдат приятно, хем неприятно изненадани, шегувам се.

2010 година отворих театър "Хенд", на 28 януари, ако не се лъжа. Някои ваши колеги го казват като “първият частен театър". Не, не е първият частен театър, преди нас е имало други частни театри в Пловдив, да не се обиждат колегите, просто си е театър. Тогава за първи път отворихме врати на 28 януари 2010 г.

Театърът е направен изцяло с дарения на най-различни хора от общината. Различните актьори са взели участие в изграждането на тази зала, прожекторите, изграждането на сцената и т.н.. Всичко е един див ентусиазъм и в крайна сметка след 15 години името “Хенд" е познато заради стила си и заради безкомпромисната си сатира, заради темите, които се работят на наша сцена, в нашия театър.

Така че хората, които са идвали, за да гледат едно представление, после винаги са се връщали, за да видят останалите представления, с това сме известни. Цялата публика се е изградила в нашия театър по този начин, един е дошъл, заразил е още двама, още трима, и така се натрупа една огромна компания, която харесва театър “Хенд". Който дойде за първи път остава изненадан много приятно и идва да види и останалите представления.

Тази година задължително ще има поне две нови заглавия, тайно за което говорих и повече няма да говоря, защото е тайна и другото е известно, но  е тайна какво ще бъде. Шегувам се, човек. Работим Шекспир, както вече ви казах и още едно, което не е много бистро, хубаво намерение, но не съм много наясно, затова не искам да давам такива очаквания на публиката. По-добре да стане представлението и тогава ще го видите и аз ще говоря за него естествено.

Стигаме и до едно детско представление, казва се “Лакомият кит" и  още едно, не го знам още какво е, обаче съм се зарекъл да го направя. Школата към театъра увеличава участниците си и понеже миналата година бяха 20-ина деца и групата беше много тежка, сега вече правим една група за възрастни, над 20 години, не възрастни, ами заради хората по-скоро. И една група за деца от 7 години нагоре, така че школата се удвоява, даже учетворява. Имаме и нови преподаватели в школата.


Още по темата: общо новини по темата: 138
17.09.2024 »
16.09.2024 »
15.09.2024 »
14.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сцена на кръстопът 2024
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: