Избират фирмите за реставриране на Старинен Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 05.10.2005
948
Утре в Управление Старинен Пловдив ще се проведе заключителният етап от търга за определяне на фирмите-изпълнители на консервационно-реставрационните работи за седем къщи–паметници на културата, които се финансират от ЮНЕСКО и Японското правителство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Комисиите за оценка на проектите и за определяне на изпълнителите на укрепителните мерки, на консервационните и реставрационни работи по определените сгради, се ръководят от проф. Акира Ишии с представители на Министерството на културата на Република България, Община Пловдив, Управление Старинен Пловдив, Българския Национален комитет на ИКОМОС и Националния институт за паметниците на културата.
По-рано, на 30 септември и 1 октомври в Балабановата къща в Стария град на Пловдив, при домакинството на Управление Старинен Пловдив към Община Пловдив, се състоя разглеждане и коментар на писмените и графични материали, които ще представят кандидатурата на България за вписване на Архитектурно-историческия резерват - Старинен Пловдив в Листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Представители на ЮНЕСКО на срещата бяха Маргалит Зеев от Израел и проф. Акира Ишии от Япония. Материалите, които бяха разгледани, са разработени от екипа, ръководен от проф. арх. Т. Кръстев.
За впечатленията си от огледа на място и от изготвената от Българския национален комитет на ИКОМОС и от Управление Старинен Пловдив документация по кандидатурата Зеев ще изготви свой доклад. На срещата в Пловдив присъстваха и представител на Министерството на културата – арх. Мария Каразлатева, както и представител на Националния институт за паметниците на културата – арх. Г. Пировска. Информацията е на focus-news

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).