Изкуственият интелект влиза в градския транспорт на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
10:10
1368
С пълно единодушие 39 общински съветници подкрепиха предложението на община Пловдив да кандидатства с проектно предложение по програма "Европейска инициатива за градско развитие - Иновативни дейности", тема "Технология в градовете". Както Plovdiv24.bg вече писа, става въпрос за амбициозен проект, с който изкуствен интелект (AI) ще управлява трафика в Пловдив.

"Надяваме се този проект да не се присъедини към онези, за които сме хвърлили милиони в канавката, а след три години и половина да можем да се поздравим с успешно изпълнен проект" - отбеляза единственият изказал се съветник Йоно Чипилски. 

Проектното предложение съдържа два важни елемента. Първият, с който ще се кандидатства по програмата за градски иновации, е внедряване на система за управление на трафика. Целта е да се оптимизира движението в най-натоварените зони в Пловдив. Предвижда се да се обхванат 12 кръстовища по входно-изходните артерии към "Тракия икономическа зона" и Карловско шосе. 

На избраните кръстовища ще бъдат инсталирани видеокамери и сензори, които ще наблюдават потоците на автомобили и пешеходци в реално време. Изкуственият интелект (AI) ще анализира пътната обстановка и ще предлага оптимални маршрути и решения за намаляване на задръстванията. Това ще бъде особено важно по време на час пик сутрин и вечер, за да се осигури по-бързо и безопасно придвижване на хора и автомобили. 

Съществен елемент от проекта е създаването на виртуален асистент за граждани. Идеята е този помощник да улесни хората при намирането на важна информация.

Срокът за представяне на проекта е до 14 октомври 2024 г. След депозирането на проекта има между 60 и 90 дни за оценка. При положително становище от ЕК община Пловдив трябва да реализира проекта до 3.5 години или 42 месеца от неговото стартиране.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (1089):
08.10.2024 Читател: Шофьор на автобус затисна ръката на дъщеря ми и крака на жена ми с вратата
07.10.2024 В градския транспорт в Пловдив продават билети втора употреба
06.10.2024 Плодивчанин: Таблото изписа, че автобусът идва след минута и изведнъж станаха 47
03.10.2024 Електронно таксуване скоро и по още една линия в Пловдив
01.10.2024 Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят български, не можем да се разберем!
01.10.2024 "Хеброс бус" напът да затрие още две линии в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Стряскащи данни за броя на колите в Стария Пловдив
Токов удар остави хиляди в Пловдив без вода
Община Пловдив: Не може човекът с висше и този без образование да...
Перничанин никога няма да забрави посещението си в Пловдив
Нови модели за финансиране на културните институции предвижда про...
Бизюрев: Този само съм го шамарил. 140 кг съм - ако го ударя по-с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).