Известен пловдивски адвокат получи присъда за укриване на данъци

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (1)
16:21 / 12.06.2024
6590
Пловдивският адвокат Владимир Елдъров получи една година условно лишаване от свобода с три години изпитател срок, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той се изправи пред Окръжен съд Пловдив по обвинение, че в периода от 14.12.2013 г. до 07.03.2015 г., като лице, упражняващо свободна професия "адвокат“, и данъчно задължено лице, сам и заедно с упълномощените му  счетоводители, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - данък върху доходите на физическите лица по Закона за данъка върху доходите на физическите лица в размер на 29 071,46 лева и данък върху добавената стойност по Закона за данъка върху добавената стойност в размер на 41 966,01 лева или общо 71 037,47 лева

Като адвокат Елдъров специализирал дейността си основно в уреждане по съдебен ред и по административен път - чрез застрахователни дружества, на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски хонорари и дължал данък.

За посочения период била извършена първоначална и повторна данъчна ревизия на лицето, като е констатирано, че не всички от получените от Владимир Елдъров възнаграждения са били отчетени в пълен размер като доход в подадените годишни данъчни декларации.

При последвалите ревизии били изискани всички адвокатски кочани, договори за правна защита и процесуално представителство. Установено било, че една част от документите не съдържали договорено възнаграждение, в друга била вписана конкретна сума, а в трета - само процент от обезщетението. След цялостен преглед на събраните при ревизията доказателства са били установени данни за укрити данъчни приходи или доходи в горепосочения размер.

Днес в зала Елдъров изрази готовност да признае вината си и процесът да продължи, като съкратено съдебно следствие. Така присъдата му ще се редуцира с 1/3.

"Признавам се за виновен. Това е математическо престъпление. Имах много клиенти към онзи момент и е възможно да се е случило."

Представителят на държавното обвинение преповтори обвинението и сподели, че Елдъров е с чисто съдебно минало и е възможно грешката да се е случила поради големия брой клиенти. Той предложи наказание от 2 години лишаване от свобода след редукцията и с  4 години изпитателен срок.

Защитата на Елдъров в лицето на адвокат Давчев изтъкна множество смекчаващи вината качества на подсъдимия. 

"Той е осъзнал грешката си и не е целял умишлено да го направи. През следващите година той е платил 200 хиляди лева данък към държавата."

Давчев допълни, че в нашата държава има много лица, които дължат милиони левове, но никой не търси техните задължения. Той е на мнение, че квалификацията на престъплението, като "особено голям размер" не е коректна. 

"За тези 15 години животът е поскъпнал, стандарта се е променил. Сега с 71 хиляди лева не можеш да си купиш кола."

Той пожела минималното наказание за клиента си.

В крайна сметка Окръжен съд Пловдив наложи наказание на Елдъров в размер на 1 година лишаване условно от свобода с 3 години изпитател срок.

Припомняме, че Владимир Елдъров е син на адвокат Даниела Елдърова и адвокат Красимир Елдъров.

През 2022 година Владимир Елдъров бе осъден на 5 години и 6 месеца “лишаване от свобода" за извършването на друго престъпление свързано с палежи на автомобили и сгради, повреждане на автомобил, приготовление за убийство, кражба и грабеж.


Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
18.04.2024 Известен пловдивски адвокат пак я загази много сериозно!
12.08.2022 Голям позор за фамилията на известни пловдивски адвокати
07.10.2020 Известен пловдивски адвокат пак успя да "избяга" от правосъдието
28.05.2020 30-ина роми жертви на известен пловдивски адвокат?
19.02.2020 Брутална война между таксиметрови босове в Пловдив! Служител: Единият използва електрошок!
16.01.2020 Таксиметров бос: Пет години лежа невинен в затвора
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).