ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Известният български художник Антон Антонов с изложба в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 14.02.2013Коментари (0)1493
©
Известният български художник Антон Антонов ще представи свои платна в пловдивската галерия "Жорж Папазов". Откриването на изложбата е днес от 18.00 часа. 

Маестрото е роден в София през 1962 година. През 1984 г. завършва живопис във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" в класа на професор Александър Терзиев и професор Георги Костов. През 1989 г. е приет за член на СБХ. 

Изложбата включва 30 творби - живопис и акварел. В тази колекция преобладават две основни теми. "Едната е своеобразно размишление за граничността и усилието да се даде пластичен израз на единството на Нощта и Деня, Мрака и Светлината, обяснява авторът. Другата пластична интерпретация е свързана с тайнството на ателието. То е както помещението-работилница, с моделите и художника, статива и боите, с тяхната взаимност, копнеж и не-самотност, но също и природната среда на Предбалкана, населена с дървета, къщи, планини и облаци." 

Антон Антонов започва художническите си изяви още на 15-годишна възраст в читалището в Дряново, където преминава детството му. Първата изложба като професионален художник е през 1989 година в Сливен. От тогава до днес има около 40 самостоятелни изяви. Гостувал е в галерии в много български градове, както и в Германия, Полша, Австрия, Словакия, Франция и други. Негови творби са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския Университет в Япония, на кметството в град Чешке Будьовице, на музеи и галерии в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, Съединени Американски Щати.

Днес Антон Антонов продължава да живее и твори в Дряново, където се вдъхновява от природата и историята. Разказва как приятелите му често се шегуват, че в много от пейзажите му се вижда баира на "Боруна" - местност над Дряновския манастир, от която се открива приказна гледка. Често пътува за участия в чужбина, за да се върне отново в планинското градче, където, по думите му, цялата природа е неговото ателие.

Думи за художника

"Антон Антонов заедно с чувствителността си към линията и цвета, разкрива една богата и изтънчена интелектуална природа, която винаги успява да укроти силата и остротата на чувственото възприятие при всяка среща на вътрешния му свят с другите, външни спрямо него реалности.

Характерна особеност на тази живопис е, че тя не прави никакви компромиси с чужди на пластичната й природа възможности. Тя не търси нито чисто графични въздействия, за да обогати линейния ритъм на композицията, нито обемни внушения, за да засили във възприятието на зрителя веществената значимост на предметния свят.

Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено. Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма", казва изкуствоведът Максимилиян Киров. 

Изложбата се открива днес - 14 февруари 2013 г., на бул. "Шести септември" 152, Легис център и ще продължи до 10 март 2013 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: