Изземат с полиция изграден с частни средства храм заради дядо Николай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:23 / 12.05.2009
5832
За да можело жителите на "Тракия" да се черкуват в параклиса "Св. Георги Победоносец", той трябвало да бъде подарен от общината на митрополията и осветен от дядо Николай. За целта общинските съветници ще гласуват на сесията си в четвъртък предложението на кмета Славчо Атанасов за предоставянето му на Българската православна църква, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Десет години вече християните идват тук за богослужение. Параклисът е осветен още при откриването му на 6 май 1999 г. от покойния митрополит Арсений, с когото е съгласуван всеки детайл по съграждането му", обясни основният ктитор и строителен предприемач Георги Гюлеметов.

Узнавайки за намерението на общинарите да прехвърлят параклиса във владение на митрополит Николай, на 30 април Гюлеметов го дарява на новорегистрирана в съда българска православна църква - разбирайте разтурения с държавна и полицейска сила бивш алтернативен синод, за което България бе осъдена наскоро в Страсбург.

"Направеното дарение е юридически нищожен акт. Още на 4 декември миналата година съм актувал параклиса като общинска собственост", съобщи кметът на "Тракия" Гиньо Матев на пресконференция днес.

"Лицето Георги Гюлеметов държи имота /параклиса със застроена площ от 50 кв. м - б. а./ без правно основание и същият ще бъде иззет с принудителна мярка по закона", гласи издадена днес заповед на Матев. Тя ще бъде изпълнена със съдействието на полицията утре в 13,30 ч.

Матев признава приноса на Гюлеметов за изграждането и поддържането на параклиса, до него е направено и аязмо, градинката наоколо е добре поддържана. Само скалният иконостас, каквито има още в три други български църкви, му е струвал 35 хиляди. Трудни били времената, когато го строял, налагало се да взема пари назаем, мутри го преследвали после, но бил се врекъл, че ще го направи за хората и в памет на дядо си Георги, на когото комунистите заграбили през 1947 г. фабриката.

"Благодарение на спонсорството си - отбеляза Матев, - Гюлеметов е спечелил конкурса за изпълнител на проекта на големия храм "Княз Борис Покръстител", който предстои да строим в района."

Строежът на църквата отдавна трябваше да е започнал. Заделени за нея бяха 1 200 000 лв. общински пари. Имаше готов и одобрен от експертния съвет проект. Дядо Николай обаче не го хареса, че не бил каноничен. Това наложи преработването му и голямата тракийска църква се отдалечи в неизвестно бъдеще време. Междувременно срокът за издаденото строително разрешително е изтекъл. Ще се избира нов изпълнител и там думата ще има вече дядо Николай.

"Още в началото на годината изпратих на митрополита писмо, с което му предложих да подготвим договор за дарение на параклиса, както и да говорим за строителството на храма, в който, за да не се разрушат основите, съм вложил 15 000 лв. Дядо Николай се скри. Не му харесвам за изпълнител", мотивира Гюлеметов нежеланието си параклисът, в който е вложил част от живота си, да отива в ръцете на Николай, който като придатък на властта застава рамо до рамо и с най-големите атеисти.

Международните институции вече са сезирани, че утре за пореден път с полиция ще се превзема храм. Според Гюлеметов случващото се в Пловдив ще смъкне още повече и без туй ниския рейтинг на държавата ни като зачитаща религиозните права.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (18):
17.09.2009 Митрополит Николай: Мадона и чалгата развалят българските младежи
17.09.2009 Храмът "Свети Георги Победоносец" отваря врати
10.09.2009 Параклисът в "Тракия" отваря врати за миряни в деня на Вяра, Надежда,
Любов
11.06.2009 След две седмици отварят параклиса "Св. Георги Победоносец" в "Тракия"
29.05.2009 Митрополит Николай: Ще се помоля за тези, които гласуваха "против"
28.05.2009 Митрополията се размина с придобиването на храма в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).