ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КТ "Подкрепа": Скандална директорка на училище в Пловдив отдавна трябваше да е уволнена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 06.07.2024Коментари (2)14625
©
Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Държавната образователна политика за прибиране и задържане на учениците от ромски произход се люлее между "Осанна“ и "Разпни Го“, и става все по неефективна през последните 20 години.

Всеки нов министър на образованието, идвайки, повежда "люта“ борба срещу така наречените "мъртви души“ или "преследване на ученици фантоми“, с тежки закани към учители и директори и ромски училища, и сагите приключват, до следващия "сезон“, с няколко уволнени директори и учители, които би трябвало да изкупят греховете на тази трудна и неефективна българска политика.

След голямата учителска стачка министър Даниел Вълчев композира "изненадващите мобилки“, които са популярни и до днес. Тяхната цел е да сплашат учители и директори, и някое училище, за да ги "вкарат в правия път“ пренебрегвайки техния професионализъм и упорита иновация, да задържат повече тези ученици в клас.

Но генералната цел е да се направим, че владеем процеса и да отчетем резултати, които не съществуват.

Тези, по-скоро, показни акции доказват единствено очевидния факт, че има наличие на остър проблем в образователната система, демонстрират безсилието и цинизма на МОН да признаят това и липсата на работеща стратегия за справяне с този нарастващ лавинообразно за системата проблем.

Още при първите мобилни проверки в България през 2007 година, проверяващите регионални или държавни образователни експерти оправдаваха броенето на отсъствията с агресивно и безапелационно личностно поведение, но грижливо пропускаха да дадат каквито и да е препоръки и решения.

Ако приемем хипотезата за стриктно изпълнение на ЗПУО и училищния правилник, което би трябвало да е логично, то ще се наложи да изведем или преместим поне 80% от учениците във всички училища, с преобладаващ или изцяло ромски състав. Това за тях е равносилно на изключване.

Безспорен факт е, че шансът на тези ученици, за основното им право на образование /социализация и възпитание/ е да бъдат в училище, ако не през цялото време, то поне през половината или дори и по-малко. Защото, като ги изгоним, те остават на улицата или стават бенефициенти на правосъдната система.

Подобна е ситуацията и в СУ "Найден Геров“ – едно от петте изцяло ромски училища в град Пловдив. След скандал, през последните няколко месеца са отписани около 400 ученика, почти всички подлежащи на задължително обучение. Съкращават се паралелки, съкращават се щатове, а учениците са налице. Но прогонени! Тези ученици не се записват в други училища.

Директорката на училището г-жа Сашка Кръстева, дългогодишен пенсионер, със спорни управленчески умения, не може да се справи със скандалната ситуация и източва училищния бюджет с незаконосъобразни наказания и уволнения. Този директор трябва незабавно да бъде отстранен от началника на РУО Пловдив г-жа Иванка Киркова.

Истината е, че ЗПУО, с хилядите страници нормативна база, не дават отговор на този фундаментален проблем – как да задържим учениците-роми в училище, без учители и директори, да нарушават правилата.

Защото образователните институции не могат да се справят сами с това, да привлекат и задържат учениците в клас. Никъде по света не могат.

За да мотивираме учениците роми и техните родители, да останат в училище, трябва да се ситуират административни и финансови мерки, които социални служби, отдели за закрила на детето и полиция да прилагат.

Детските помощи да бъдат в училищните бюджети, а не в МТСП.

16 –те вида социални помощи за ромските семейства, също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище.

Социалните служби и полицията да поемат осигуряването на учениците в училище.

Да се промени незабавно Закона за предучилищното и училищно образование, като се вмени ефективна финансова и административна отговорност към родителите, за осигуряване присъствието в училище.

Образованието в България трябва да се превърне в ценност за ромските ученици, но за целта е необходимо тяхното присъствие в училище. Единствено образователните институции, при наличие на тези ученици в училище, могат да поставят началото на социализацията и да дадат равен шанс в живота на учениците-роми.


Още по темата: общо новини по темата: 11
27.06.2024 »
26.06.2024 »
11.12.2023 »
17.11.2023 »
06.11.2023 »
10.10.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Крайно време е да се разбере, че в образованието не може да се работи само със стимули. За всяко дете отпадналот от образователната система, трябва всички роднини да се лишават от социални плащания, дори от детски надбавки. Или циганите ще слушат и изпълняват, или да мрат! Ако еврогейците ги искат, кажете, ще съберем пари за еднопосочене билет за всички тях.
+1
 
 
И аз искам да съм учител в СУ Найден Геров. Седиш си в празна класна стая и получаваш заплата, а учениците минават от клас в клас неграмотни. Едва ли Кръстева е виновна за състоянието на училището. Години наред в това училище учениците не ходят на училище, а учителите не им пишат отсъствия, пък даже им пишат и оценки. Такава е системата, защото става въпрос за пари. Всеки ученик носи пари. Колко много пари са дадени от държавата за ограмотяването на тези ученици, а резултатът е нулев. Виновна е новата директорка сигурно...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ПТП с участието на Анелия
Аматьорски футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (1039) 57%
Не (623) 34%
Не мога да преценя (161) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: