ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как се става инженер? С Малкият принц и художествен бюст на собствената съпруга
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 18:00 / 28.10.2024Коментари (0)1458
Инж. Михаела Пенева трудно определя себе си с една дума. Защото е едновременно и творец, и предприемач. През 2024 година тя завършва Техническия университет в Пловдив специалност "Дизайн и печатни комуникации“. И защитава дипломна работа с ... Малкият принц и неговата приятелка лисицата, седнали под звездите. Всъщност точната формулировка на работата й звучи съвсем различно - "Изработване на луксозен интерактивен фотоалбум с добавена реалност“.

Пенева не скрива, че не е правила разработката си сама, а е получил техническа подкрепа от своя приятел. "Той ми помогна с идеята да съчетая физически албум с нещо, което е дигитално. Аз бях на стаж в неговата печатница. Там ми предоставиха софтуера, с който направих добавена реалност в албума. Това, което се случва, е, че снимките в албума оживяват. Външните корици на албума изрязах лазерно от мукава и я "облякох“ с плат.

Вкъщи имам основни печатни машини – плотери, принтери, щанцова машина, така че почти всичко правих у нас. На корицата на моя дипломен албум поставих силует на Малкият принц и неговата приятелка лисицата, а звездите над тях могат да светят, когато започнете да разгръщате албума. Албумът е за първата годинка на едно дете и съдържанието е под формата на дневник и е изцяло ръчно шит“ - обяснява инж. Пенева.

На първата страница на албума тя е поставила QR-код, с който се отваря приложение, чрез което снимките, към които се насочи мобилният телефон, оживяват на екрана му. Идеята ми е чрез моя дигитален албум семейството да запази спомените си, споделя инж. Михаела Пенева.

След като завършва своята бакалавърска степен и става инженер, тя започва свой малък бизнес с производство на интерактивни дигитални албуми. Младата специалистка предполага, че ако не бе завършила инженерната си специалност, може би пак щеше да научи как се правят албуми. Има курсове за това. Но в никакъв случай нямало да знае някои тънкости за предпечата, печата и за изработването на книжното тяло. Днес амбицията на инж. Михаела Пенева е да започне работа и в печатарската индустрия, свързана с дизайна и с печата. Но без да прекъсва своето албумно производство. "То ми е хоби и искам да продължа да го развивам", заключи тя.

Асистент инж. Георги Райнов защитава през 2024 година магистърска степен с триизмерно напечатан бюст на собствената му съпруга. Той обяснява: "За магистърска дипломна работа избрах технология за 3D принтиране плюс сканиране. Крайната цел беше да създам човешки бюст – това е главата на човека и раменете му. Освен скенер за целта могат да се ползват фотографии на човека, като може да се наложи и допълнително ваятелска работа в случай, че се работи по черно-бяла фотография от преди много години. Аз направих бюст на жена ми, като използвах 3D принтера на нашия университет, а материалите за този бюст се наричат PLA и ABS. Доволен съм, че съпругата ми хареса крайния резултат, но и на нея не й беше лесно, защото в процеса на работа се налагаше многократно да стои неподвижна, докато аз се въртях около нея, заснемайки десетки нейни снимки от различни ъгли“.

Инженер Райнов откровено споделя, че в Техническия университет – филиал Пловдив попада малко случайно, защото е завършил професионална гимназия по архитектура. Бил много добър ученик по математика и рисуване, но архитектурата не била насоката, в която искал да се развива. Затова избрал специалността "Графичен дизайн“ в други университети.

"За себе си "открих“ 3D принтирането на една учебна практика. Разбира се, в университета са ми преподавали принципите на този метод, но тогава за първи път сам се справих със създаването на триизмерен индустриален продукт. Беше вид обемна опаковка. Не съм спал три нощи, за да усвоя софтуера и да направя качествен продукт. Много ми хареса точно тази работа. В нея намерих своето.“ - спомня си младият асистент.

Колкото до преподавателската му работа, тя изглежда е наследствена черта, защото в рода му има четирима учители. "На защитата на бакалавърска степен един от нашите преподаватели ми предложи да стана асистент и да започна да обучавам връстниците си. Аз вече бях започнал работа като печатар, но ми се стори интересно и да преподавам. В университета вече водя упражнения по "Цифрова фотография“ и "Оптика и колориметрия“.“ - разказва ас. инж. Георги Райнов. Сега той води упражнения по 3D – моделиране на студенти от IV- ти курс, както и "Системи за печат“. Учи третокурсниците на цифрова фотография и колориметрия, а на първокурсниците преподава "Въведение в специалността“. Забелязвам, че колкото повече напредват студентите ми, толкова повече въпроси задават, толкова по-интересни им стават предметите ми, заключи асистент инж. Георги Райнов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Златна топка 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: