ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как върви работата по един от най-мащабните проекти в Пловдив?
Автор: Диана Бикова 10:00 / 04.08.2024Коментари (1)7932
©
Изграждането на Южния обходен колектор, което създава големи неудобства на живеещите в южната част на Пловдив, върви по график. Работата по най-трудната част от съоръжението – от пробива "Модър – Царевец“ по бул. "Александър Стамболийски“ до Асеновградско шосе, е завършена на около 60%. Пред привършване са дейностите по ул. "Царевец“ – строителите вече са стигнали до пресечката с ул. "Бряст“ и скоро ще свържат тръбите с "Пещерско шосе“, съобщи за Plovdiv24.bg главният инженер на "ВиК – Пловдив“ Йордан Чемишев.

Проектът за реконструкция на водопроводната мрежа и канализацията е разделен на 4 части, като първата е най-трудната.

"Участъкът трябва да бъде завършен в началото на 2025 г., но се стремим да го изпълним още в тази година. Трудностите произтичат от това, че се работи на парче – от кръстовище до кръстовище, и е съпроводено с въвеждане на временна организация на движението. Важното е, че по-сложните дейности са на приключване“ – обясни ръководителят на проекта от страна на ВиК Борислав Кръстев.

Като пример посочва изграждането на водопровод в едното платно, след което движението се обръща и се започва работата по канализацията. Следващата седмица ще стартира строителството на канализацията в отсечката от ул. "Индустриална“ до "Братя Бъкстон“. Строителното разрешение е издадено и в момента текат организационни дейности преди започването на работата.

Строително разрешение е издадено и за третия етап – от "Асеновградско шосе“ през "Нестор Абаджиев“ до "Недялка Шилева“ и през втората половина на август е планирано да започне да се работи там. От инженерна гледна точка и тази част няма да е от най-лесните, защото в този участък няма да се полагат стандартни (макар и големи в диаметър) тръби, а ще се прави монолитно правоъгълно бетоново сечение.

В процес на подготовка са вторият и четвъртият етап. Вторият е от въртящия се мотокар на "Кукленско шосе“ до шоурума на "Аутохаус“ на "Асеновградско шосе“. Колекторът тук ще пресича жп линиите, като вариантите са тръбата да мине под тях, а на места ще има и сондаж, обясни Кръстев. Чемишев допълни, че за този етап все още няма издадено строително разрешение, а освен това трябва да преминат съгласувателни процедури с НКЖИ и да се приключат отчуждителните процедури за два имота.

В процес на изчакване е и работата по четвъртата част в участъка от "Недялка Шилева“ до "Пречиствателната станция“. Тук пък трябва да се направи съгласуване с Министерство на земеделието и храните, което е собственик на Марковския отводнителен канал. Предстои МЗХ да обяви обществена поръчка за проект за сваляне нивото на канала и след това да се направи реконструкцията му, за да може да поема по-високи дъждовни води. Очаква се следващата година МЗХ да получи разрешение за строеж, след което ще бъде издадено разрешително и на "ВиК Пловдив“ да разработи проекта за своя преливник.

"Полека лека излизаме от урбанизирания град. Сега цялата дъждовна вода минава от "Прослав“ през "Пещерско шосе“, "Христо Ботев“ и Пречиствателната станция. След завършването на Южния обходен колектор потоците ще се разделят и ще се минимизират щетите от наводнения в Пловдив“, коментира Чемишев.


Още по темата: общо новини по темата: 147
02.09.2024 »
13.08.2024 »
12.08.2024 »
09.08.2024 »
09.08.2024 »
02.08.2024 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако графика е да се завърши за около 30-50 години - да всичко е точно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: