Как върви работата по един от най-мащабните проекти в Пловдив?

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
10:00 / 04.08.2024
7943
Изграждането на Южния обходен колектор, което създава големи неудобства на живеещите в южната част на Пловдив, върви по график. Работата по най-трудната част от съоръжението – от пробива "Модър – Царевец“ по бул. "Александър Стамболийски“ до Асеновградско шосе, е завършена на около 60%. Пред привършване са дейностите по ул. "Царевец“ – строителите вече са стигнали до пресечката с ул. "Бряст“ и скоро ще свържат тръбите с "Пещерско шосе“, съобщи за Plovdiv24.bg главният инженер на "ВиК – Пловдив“ Йордан Чемишев.

Проектът за реконструкция на водопроводната мрежа и канализацията е разделен на 4 части, като първата е най-трудната.

"Участъкът трябва да бъде завършен в началото на 2025 г., но се стремим да го изпълним още в тази година. Трудностите произтичат от това, че се работи на парче – от кръстовище до кръстовище, и е съпроводено с въвеждане на временна организация на движението. Важното е, че по-сложните дейности са на приключване“ – обясни ръководителят на проекта от страна на ВиК Борислав Кръстев.

Като пример посочва изграждането на водопровод в едното платно, след което движението се обръща и се започва работата по канализацията. Следващата седмица ще стартира строителството на канализацията в отсечката от ул. "Индустриална“ до "Братя Бъкстон“. Строителното разрешение е издадено и в момента текат организационни дейности преди започването на работата.

Строително разрешение е издадено и за третия етап – от "Асеновградско шосе“ през "Нестор Абаджиев“ до "Недялка Шилева“ и през втората половина на август е планирано да започне да се работи там. От инженерна гледна точка и тази част няма да е от най-лесните, защото в този участък няма да се полагат стандартни (макар и големи в диаметър) тръби, а ще се прави монолитно правоъгълно бетоново сечение.

В процес на подготовка са вторият и четвъртият етап. Вторият е от въртящия се мотокар на "Кукленско шосе“ до шоурума на "Аутохаус“ на "Асеновградско шосе“. Колекторът тук ще пресича жп линиите, като вариантите са тръбата да мине под тях, а на места ще има и сондаж, обясни Кръстев. Чемишев допълни, че за този етап все още няма издадено строително разрешение, а освен това трябва да преминат съгласувателни процедури с НКЖИ и да се приключат отчуждителните процедури за два имота.

В процес на изчакване е и работата по четвъртата част в участъка от "Недялка Шилева“ до "Пречиствателната станция“. Тук пък трябва да се направи съгласуване с Министерство на земеделието и храните, което е собственик на Марковския отводнителен канал. Предстои МЗХ да обяви обществена поръчка за проект за сваляне нивото на канала и след това да се направи реконструкцията му, за да може да поема по-високи дъждовни води. Очаква се следващата година МЗХ да получи разрешение за строеж, след което ще бъде издадено разрешително и на "ВиК Пловдив“ да разработи проекта за своя преливник.

"Полека лека излизаме от урбанизирания град. Сега цялата дъждовна вода минава от "Прослав“ през "Пещерско шосе“, "Христо Ботев“ и Пречиствателната станция. След завършването на Южния обходен колектор потоците ще се разделят и ще се минимизират щетите от наводнения в Пловдив“, коментира Чемишев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (147):
02.09.2024 Възлово кръстовище в Кючука е отворено за движение
13.08.2024 Машините се върнаха на бул. "Александър Стамболийски"
12.08.2024 В абсурдна ситуация изпаднаха над 200 семейства от Пловдив
09.08.2024 Строител: Ако парите за стадионите ги обърнем в улици и булеварди, хората реално ще получат продукт
09.08.2024 Светлина в тунела: Вече асфалтират бул. "Александър Стамболийски"
02.08.2024 Нови неприятности за хиляди пловдивчани от днес до 30 август
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена
Пловдив се включва в глобално събитие, обединяващо хора от цял св...
Деца намериха портфейл в парк "Белите брези", издирва се собствен...
Шофьорка, убила дете на пешеходна пътека в Пловдив: Признавам се ...
Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха от автомоби...
Момиче краде капачки от автомобил, камера засне всичко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).