ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кандидат за председател на Районния съд в Пловдив съставил протоколи с невярно съдържание?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:41 / 11.12.2023Коментари (1)6410
©
На 01.12.2023г. Адвокатска колегия – Пловдив е излязла с позиция, в която осъжда съставянето на протоколи с невярно съдържание в Районен съд – Пловдив, като приема, че това е явно неуважение на закона, който съдът е призван да пази. Адвокатите призовават компетентните органи да извършат незабавно разследване и да уведомят обществеността за резултата от проверката за евентуално извършено престъпление от съдебен състав.

Екипът на Plovdiv24.bg извърши проверка по позицията на Адвокатската колегия, като установи, че случаят е от Пловдивския районен съд и касае няколко дела. Страна по дело се оплакала, че се явила в съдебно заседание в насрочения час, но разбрала, че делото било разгледано по-рано, без нейно участие.

Въпреки това в протокола било отразено, че заседанието е било проведено по времето, по което страната се намирала в съдебна зала, но фактически нямало заседание. Страната разбрала, че преди началния час съдебният състав провел заседанието с другата страна и така бил съставен този протокол. Оказва се обаче, че това не е случайна практика, като по следващо дело отново бил съставен протокол, в който било записано, че се явил и участвал адвокат, който обаче не присъствал в съдебната зала.

От протокола се установява, че "присъстващият“ адвокат се изказвал по различни въпроси и активно участвал в производството. Тази странна практика повдига въпроса дали гражданите могат да имат доверие в това какви документи съставя съда?

По случая била извършена проверка, която установила тези протоколи, съдържащи невярно съдържание, което според водещи юристи е престъпление. Подобни случаи имало в съдилища в Раднево и Видин, където и съдии и съдебни секретари били осъдени за документни престъпления.

Медията ни разбра, че съдебният секретар Станка Деведжиева, която била изготвила съдебните протоколи, била дисциплинарно уволнена. Нейното оправдание било, че действала по заповед на съдия Божидар Кърпачев, който ръководел заседанията. Въпреки дисциплинарното й уволнение, само месец по-късно Деведжиева била назначена за секретар в Окръжния съд в Пловдив.

По случая е била уведомена Районна прокуратура – Пловдив, която приела, че има данни за престъпление, извършено от съдия и изпратила материалите на Градска прокуратура – София. Така се оказва, че по мнение на прокурорите в Пловдив съдия от Районния съд е извършил документно престъпление.

Оказва се, че съдията, за когото има данни, че е съставил тези протоколи, е Божидар Кърпачев, който след установяване на случая се е кандидатирал за председател на Районния съд и дори е посочил в концепцията си това, че спрямо него се извършва проверка.

ВСС е изправен пред интересен казус и ако избере този кандидат, то за първи път в страната ни ще има председател, за които има данни, че е съставял протоколи с невярно съдържание.

Явно необходимостта от съдебна реформа е повече от наложителна, защото с подобни назначения доверието в съдебната система никога няма да се повиши!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: