Кирил Велчев: Бюджетът за титлата "Пловдив ЕСК 2019" е най-голямата публична инвестиция за култура

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
08:02 / 09.09.2024
1451
Инициативата "Пловдив ЕСК 2019" е мащаб не само за град Пловдив, а въобще и за България, едно изключително надграждане на всичко, което се е случвало досега. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Кирил Велчев, изпълнителен директор на общинската фондация "Пловдив 2019".

"Ние в самата подготовка и през годината на титлата работихме изцяло за това да се създаде едно ново усещане за култура не само в Пловдив, а и в България", каза Велчев.

По думите му, реално това е най-голямата публична инвестиция за култура до този момент. Общият бюджет на титлата беше около 20 милиона лева, които бяха изцяло за културни събития, изложби, концерти, пърформанси и т.н.

"През екипа ни минаха над 20 отворени покани, над 1700 проектни предложения за това, 5000 артиста, което само по себе си създава усещането, че градът се е променил, публиката се е променила, променили са се културните оператори. И както се казва, все повече и повече започва да се говори за култура, за събитиен туризъм в Пловдив, дори след годината над титлата. Няма да скрия, че и след годината на титлата средствата от Награда на Меркурий, които бяха за наследство и за изпълнение на програмата, това е вече публична инвестиция за над 7 милиона от 2020 до 2024 г. Ние продължаваме не само да развиваме големите формати, които се случиха тогава в град Пловдив, а дори да ги надграждаме" каза още Велчев.

Той добави, че след 2019 г. започва да се говори въобще за събитиен туризъм. "Стана модерно да идват хора в Пловдив, които не пристигат само за да се разхождат и да разгледат прекрасните забележителности на града, а да посетят някое културно събитие, да се качат на Античния театър, да изгледат някоя опера или да дойдат на някой тридневен музикален фестивал в града. Ние дълги години сме говорили, че това по някакъв начин дава един по-различен икономически поглед, хайде ще го нарека икономически тласък, защото дълго време говорехме за това нещо, че всяко инвестирано евро в култура се връща по четири в икономиката на града". 

Според Кирил Велчев, промените в "Капана“ са виден пример, че изцяло усилията им са свързани с това град Пловдив да има повече места, които да бъдат посетени, те да бъдат по-разпознаваеми и да достигат до повече хора по целия свят.

"Нашата основна цел е ние да продължаваме да работим с цялата мрежа на Европейските столици на културата, да продължаваме да държим в нормален ритъм пулса на културните процеси, които се случват въобще в град Пловдив. За нас е много важно, освен това, смело мога да кажа – ето, вече 5 години след Европейска столица на културата, ако се обърнем назад, ще погледнем, че едни от най-хубавите формати се случиха благодарение на Европейска столица или за това да има Европейска столица на културата.

Те продължават да се развиват и до днес. За нас е важно тези формати да са все по-широки, да са много по-мащабни, да привличат много публика и всички прожектори да бъдат вперени в град Пловдив. За нас това е важно. Реално ние няколко години казваме, че сме фестивална столица на България, защото най-големите формати се случват именно тук, при нас", добави изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (964):
05.09.2024 Пловдив празнува 10 години Европейска столица на културата
04.09.2024 Пловдив празнува 10 години Европейска столица на културата
04.09.2024 Опаковаха бившия Партиен дом
25.08.2024 Мащабен концерт за един паметен момент от историята на Пловдив
23.08.2024 Безплатен концерт в чест на обявяването на Пловдив за "Европейска столица на културата"
23.08.2024 Пламен Панов: Ще продължим да държим темпото на Европейска столица на
културата
Още новини от Новини от Пловдив:
Екшън на Околовръстното, маскирани тръшнаха по очи мъж
Двама министри идват в Пловдив днес
Еленков: Гребната база в Пловдив е едно от малкото места в Българ...
Ексклузивно за Plovdiv24.bg прокурор Анчев: Готова е съдебно-меди...
В Пловдивския панаир показват дронове
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).