Китайският посланик дари на ПУ “П. Хилендарски" 1700 учебни пособия по китайски език

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:22 / 12.02.2012
1846
1700 тома учебна литература и видеоматериали дари днес китайският посланик Н. Пр. Гуо Йеджоу на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", обяви ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов.

Пособията ще бъдат използвани в образователния процес на трите най-нови филологически специалности, които стартираха в началото на настоящата академична година - "Китайски език и български език", "Китайски език и немски език" и "Китайски език и английски език". В тях в момента се обучават общо над 40 бакалаври, обясниха от висшето училище.

Учебните пособия засягат всички аспекти от живота и развитието на Китай - от древната история и култура, през бойните изкуства кунг фу и у шу до съвременното развитие на езика и икономиката в страната с най-многобройно население - 1,3 млрд. души. Извънредният и пълномощен посланик Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу връчи дарението от името на Национална служба за преподаване на китайски като чужд език "Hanban".

По време на официалната си визита в ПУ "Паисий Хилендарски" дипломатът обсъди с ректора доц. Козлуджов бъдещото развитие на специалностите с китайски език. Н. Пр. Гуо Йеджоу сподели, че интересът на българските студенти към родния му език непрекъснато нараства. Увеличава се и броят на сънародниците му, които желаят да посетят България. Това е добра възможност и за двете държави и култури, особено след като броят на българите, знаещи китайски език, се увеличава, коментира посланикът.

На срещата днес присъства и кметът на Пловдив Иван Тотев, с когото Н. Пр. Гуо Йеджоу е обсъждал евентуални възможности за побратимяване с китайски градове като Шанхай.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).