ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Свети Георги" е единственото спешно звено за зрение в Южна България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:00 / 14.10.2024Коментари (0)702
©
Доц. Марин Атанасов
Годишно през Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Свети Георги“ - Пловдив преминават над 3600 пациенти. Това са хора, които се нуждаят от оперативно лечение – с катаракта, глаукома, различни заболявания на ретината, както планови, така се приемат и стотици спешно болни. Достъпът до здравни грижи е бърз и лесен, а голяма част от основните социално значими заболявания в сферата на офталмологията се покриват от НЗОК.

"Ние сме единственото звено в Южна България, което осигурява спешна очна помощ в страната. Също така сме един от центровете, които у нас имат доста голям опит с откриването, проследяването и лечението на деца с ретинопатия на недоносеността.“, казва доц. Марин Атанасов, началник на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Свети Георги“ и главен координатор на Експертния съвет по офталмология към Министерство на здравеопазването.

Това е заболяване, на което се обръща голямо внимание в последните 60 години в света (до 50-е на миналия век дори не е било известно) във връзка с интензивните грижи за недоносените деца. Бебетата развиват болестта месец след преждевременното раждане в резултат на увеличеното количество кислород в атмосферния въздух, което дишат. Това може да доведе до кръвоизливи или отлепване на ретината и е много важно всички деца в риск да бъдат открити навреме. Клиниката разполага със специална апаратура за скрининг на тези деца по линия на "Българската Коледа“. Всеки родител може да посети лечебното звено и сам, но повечето неонатолози и акушер-гинеколози са достатъчно добре информирани и активно търсят съдействието на офталмолозите в клиниката. При малките пациенти се прилага лазерно лечение. Това са доста специфични случаи, но за щастие не са толкова много.

Специалистът препоръчва след 40-45-годишна възраст човек да посети офталмолог за измерване на вътреочното налягане, преглед на очното дъно и зрителния нерв. При пациент с откриване на диабетно състояние, след поставяне на диагнозата е необходимо посещение при очен лекар. Диабетиците трябва да знаят, че дори без оплаквания, е добре веднаж годишно да минават през очен преглед. Профилактиката, при заболявания като диабетната ретинопатия, може да спести много усложнения, средства и тежки операции.

Друго заболяване, свързано с очното зрение, е артериалната хипертония, кардиологични заболявания, както и други ендокринологични оплаквания освен диабет тип 1 и тип 2. При възрастовата макулна дегенерация е нужно пациентът да прави самоконтрол с т.нар. “|решетка на Амслер", която се разпространява под формата на листовки в оптиките. Проверката се извършва със затваряне на едното и другото око и ако се забележат изкривени или липсващи линии, е желателно да се потърси помощ за по-задълбочени изследвания при офталмолог. "Не разчитайте на информация в интернет и самолечение.

"За т. нар. "влажна форма“ се прилага лечение с инжекции, което се поема от НЗОК. Тази форма е опасна и води до необратима слепота. Смятам, че имаме много добри резултати от това лечение.“, казва доц. Атанасов. С лазерно лечение се лекуват и последствията от диабетната ретинопатия, която е една от другите причини за слепота. А 4 процента от възрастното население страда от някаква форма на диабет.

"По отношение на старческата катаракта - достъпът до хирургия е на много добро ниво. Методиките, по които работим са като в цял свят. Разликата е, че достъпът у нас е доста по-бърз. Пациентът обаче трябва да е ангажиран със собственото си здраве и да спазва препоръките на лекуващите го лекари.“, съветва доц. Атанасов.

Важно е всеки пациент да потърси навременна помощ. Това важи за всеки проблем, свързан със зрението. Фактор и определящ успеха на лечението на очните болести е лесният и бърз достъп на пациента до здравни грижи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
БК Академик Пловдив
Зима 2024/2025 г.
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (2183) 58%
Не (1235) 33%
Не мога да преценя (339) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: