ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметове и кандидат-кметове на национална среща в Пловдив с обща позиция за независимо и реално местно самоуправление
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:01 / 25.09.2011Коментари (2)4975
©
Действащи кметове - някои с по няколко управленски мандата и кандидати за поста в големите градове, издигнати и подкрепени от ПП "ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО", се обявиха национална среща в Пловдив срещу грубата намеса от страна на правителството в местното самоуправление, сбърканите принципи на децентрализацията и безпрецедентния натиск, на който са подложени българските общини, особено тези, които не доминирани от ГЕРБ.

На срещата под тепетата освен домакина - кметът на Пловдив Славчо Атанасов, пристигнаха дългогодишният кмет на столицата и кандидат сега - Стефан Софиянски, кметът на Монтана Златко Живков, Стефан Стоянов - общински съветник и кандидат за кмет във Велико Търново, Благо Петров - също общински съветник и кандидат в Пазарджик, Грозди Гроздев - за Ямбол, Доброслав Иванов - за Сливен, ексгубернаторът и кандидат кмет на Ловеч Венци Йотов, Борислав Българинов - бивш депутат и сега кандидат за кмет в Русе, и Дамян Георгиев за Стара Загора.

"ВМРО-НИЕ има регистрации за участие в местните избори в 126 общини в страната и издига кандидати за кметове в 10 областни града. На някои места сме в коалиция с ОДС и други партии от дясното пространство като Земеделски народен съюз, Социалдемократическата партия и други, заяви председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов. По думите му целта на срещата е местни управленци да споделят вижданията си от 2-годишното управление на ГЕРБ и отношението му към общините, които не са доминирани от ГЕРБ. Целта беше и да представим няколко принципа, които ще ни обединяват в бъдещо управление, допълни Петко Атанасов.

"Аз съм един от шестимата в областните градове на България, които се борят за четвърти мандат. Направиха всичко възможно заедно с колегата в Плевен да не стигнем до регистрация. В 21 век, в една свободна държава , част от ЕС най-голямата коалиция в историята на Монтана от 14 десни и центристки партии, беше спряна от участие в изборите заради известни абревиатури", обяви Златко Живков. "Изглежда аз съм обречен да изкарам най-големия успех на ВМРО-НИЕ, защото ще се явя като самостоятелен кандидат на тази партия. Благодаря на ВМРО-НИЕ, че не се оказа в групата на политическите брокери и не се намеси в коалиционната листа за общински съветници", каза Живков и уточни, че цялата листа от 14 партии ще бъде изтеглена през ВМРО-НИЕ.

Златко Живков прочете общата декларация, която бе приета на срещата в Пловдив. "През последните две години сме свидетели на безпрецедентен натиск върху общините в България и особено върху тези от тях, които не са доминирани от ГЕРБ. Правителството налага финансови репресии върху общините, а така наречената реформа в администрацията се изразява в орязването на проценти от парите на общините, без това да е обосновано с разумни аргументи. Липсва децентрализация в България, държавата абдикира от основните си функции - образование, здравеопазване, социални дейности, наука и култура. Наблюдават се тенденции общините да се натоварват все повече с отговорности и задължения, без да са финансово обезпечени, а правителството се ангажира само с показни ПР-акции като откриване на участъци от магистрали. Налице е и незачитане на Националното сдружение на общините в България, често се приемат закони, засягащи местното самоуправление без да се взема тяхното мнение, пише още в документа.

Кметовете и кандидатите за кметове, издигнати или подкрепени в коалиция от ВМРО-НИЕ застават зад следните искания: интересът на гражданите и общините да бъде поставен пред всеки друг, правителството да се отнася към всички общини като към равни субекти, незабавно да се подготви и приеме нов закон за местните финанси, повече от преките данъци да остават директно на разположението на общините в подкрепа на техните бюджети, държавата да обърне сериозно внимание като обезпечи с необходимите средства образованието, социалните дейности, здравеопазването, науката и културата, , да спре натиска и дискриминацията от правителството върху местната власт, опростяване на процедурите за усвояване на европейски средства.

Златко Живков уточни, че за тези 20 години нито едно правителство не е било преизбирано, докато в местната власт има много случаи, когато кметове получават няколко мандата. Приказките, че е добре кметът и правителството да са от една политическа сила, е един филм, който съм гледал няколко пъти, с известен край. Никой няма право да се намесва в гражданската позиция на хората, за това кого искат да подкрепят, коментира кметът на Монтана и уточни, че българинът наказва по учебник.

Работил съм с три правителства досега, такава дискриминация на общини спрямо политическия им цвят и такова разделение , никога досега не е имало, заяви кметът Славчо Атанасов. Той припомни, че Пловдив дава на България над 1 млрд. лева в държавната хазна, в същото време републиканската субсидия, която получи града тази година е 80 млн.лв. И аз не се шегувам като казвам, че Бойко Борисов с пловдивски пари в момента строи магистралите на България. И още нещо - въпреки мизерният си бюджет от 190 млн., с който разполага Пловдив тази година, ние отделихме близо 5 млн.лв. за дофинансиране на чисто държавни дейности като музеи, народната библиотека "Иван Вазов,, част от държавните училища, театрите, операта. Всички тези институции щяха да бъдат със затворени врати, ако не се бяхме намесили, заяви Славчо Атанасов.

По думите на Стефан Софиянски Бойко Борисов страда от синдрома на шофьора пешеходец - докато е пешеходец - шофьорите са му виновни, когато стана шофьор -пешеходците са виновните. Софиянски бе категоричен, че е в момента освен грубата диктатура, която се упражнявана от страна на правителството спрямо общините, се виждат и сбърканите принципи на местното самоуправление. Ръчно и безпринципно се разпределят средствата от еврофондовете, посочи Софиянски. Той посочи като втора тенденция ограбването на общините чрез Данък общ доход /ДОД. "До 2000 г. около 50 % от данъка се връщаше в общините. Сега стигна 20 %. А каква е логиката на данъка: Аз живея в този град, работа тук, плащам си данъците тук и искам да ги видя - в новите улици, добри пътища и изобщо в града си.". По тази причина Софиянски е категоричен, че трябва да се промени разпределението, като 50 на сто от приходите от данъка да остават в съответната община, 20 % да отиват в бюджета и 30 % да остават в един солидарен фонд, от който да се отпускат средства в общини с по-ниска трудова заетост и общини ,които заради това акумулират по-малко приходи от данъка.



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тази сбирка е пример за сборище на политически хамелеони и нагаждачи.Няма значение с коя политическа сила са-важното е да не се изтърве гювеча.НИЕ-ВИЕ са модел за кражба на партия /и не само/.Всички изброени имена са продукт на БКП. Жалко за слепите ни съграждани,но когато си овца-вълци много!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: