ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът Чомаков участва в среща на българските кметове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:35 / 24.03.2006Коментари (3)837
©
Пловдивският кмет бе поканен и присъства днес в София на среща на кметовете на големите български градове. Сред участниците бяха също кметовете на Каварна, Шумен, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Видин, Добрич, Плевен, Кюстендил, Пазарджик, Димитровград, Радомир, Хасково и Правец.

Основната тема на дискусията бе готовността на българските общини след приемането на Общинските планове за развитие и индикативните таблици към тях реално да работят и реализират предвидените в Плановете проекти. В почти всички общини вече има структурирани отдели по евроинтеграция, но основният проблем при работата по Плановете е, че се изисква съфинансиране, т.е. общините трябва при усвояване на средства от европейските фондове да участват процентно със собствени средства. “С бюджетите, въз основа на които работят днес общините ни обаче, трудно могат да бъдат покрити основните разходи, а направо невъзможно се оказва заделянето на средства за участие по големи и дълготрайни проекти. Тези условия до голяма степен обезсмислят работата както по Плановете за развитие, така и при кандидатстване по европейски програми. Фактите сочат, че и сега България усвоява едва 10-15% от отпусканите средства от предприсъединителни фондове.”, уточни д-р Чомаков.

На срещата си кметовете са решили да работят за изграждане на един общ офис в Брюксел, който да представлява и защитава интересите на българските общини. Той ще бъде изграден на принципа на регионалното делене (напр. Пловдив – в Южен-Централен район). “Така местните български власти ще бъдат представени много по-авторитетно на международно ниво. В офиса ще работи достатъчно персонал, така че да обслужва интересите на всяка от общините-участници. Обединени ще бъдем по-силни в отстояване интересите на нашите съграждани”, сподели по темата пловдивският кмет.

Във връзка с обсъжданата тема на срещата кметовете излязоха с решение да предложат държавата да предвиди във всички общински бюджети средства за участие в проекти от местните планове за развитие. За Пловдив например, ще са нужни по това перо около 10 млн.лв. годишно. “Това още повече налага реалният старт на финансовата децентрализация. Или тези задължения трябва да бъдат поети от държавата, или в Конституцията да бъдат приети такива промени, които реално да овластят местната законодателна и изпълнителна власт по отношение на финансовите права и задължения.”, допълни д-р Чомаков. При разпределение на бюджетните средства по това перо кметовете-участници в срещата смятат, че трябва да се предвиди точна система за равномерното им разпределение по цялата територия на страната, за да се предотврати задълбочаващото се обезлюдяване на малките селища чрез вътрешна миграция, предизвикана по икономически причини. “Ако не се предприемат мерки, към няколкото големи града на България ще се насочат по около 30% от населението на малките селища, където проблемите с трудовата заетост са големи. Така България ще остане с много обезлюдени градчета и села”, смята д-р Чомаков.

Кметовете са обсъждали на срещата си и друг голям проблем – стопанисването и управлението на държавната собственост на територията на общините. “Или държавата трябва да се грижи отговорно за тези имоти и терени, или трябва да ги предостави за грижа и развитие на местните власти. Общините могат много по-ефективно и прозрачно да реализират идеи и инвестиции в тези имоти”, смята пловдивският кмет.

Третата основна тема, която е обсъждана на днешната среща, е разпределението на средствата, които Правителствената комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи осигурява за селищата, засегнати от наводненията.

Кметовете на големите български градове решиха скоро да проведат втора среща. Тя ще бъде с представители на управителните органи на Европейския Съюз. С европейските експерти ще бъде обсъждано създаването на ясни правила, които да гарантират, че средствата, спечелени от европейските фондове ще достигат до българските общини директно, без посредници.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Пловдивчански
на 26.03.2006 г.
0
 
 
Съвсем случайно гледах кратко репортажче на телевизията (сателитния канал България) по повод на срещата, инициирана от каратиста, кмет на София. Вашия ЛЮБИМ Кмет (Чомака), благодарение на който Пловдив цъвти, а българо-либийската дружба още повече, изказа паметна мисъл, която се е сторила на режисьорите толкова интересна, че директно я излъчиха, а аз след като се сринах от смях, все пак си я записах, за да Ви поднеса чиста и неопетнена: "ТРЯБВА ДИРЕКТОНО ДА КОМУНИКИРАМЕ С ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ, Т.Е. С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ". Това е може би най-бистрата мисъл, която този глупак е изричал в живота си, което все пак съвсем точно показва неговата роля във Вашия живот - той просто застава на пътя на Вашите засега, а в последствие и на паричните потоци на европейските данакоплапци. Всеки народ си заслужава тиквениците. Ако се чудите, защо България е една от най-бедните държави в Европа, а Вие най-насраните полу-европейци, то един от факторите е определено грешния избор на тъпанари като Вашия кмет.
vapros
на 24.03.2006 г.
0
 
 
ne moga da razbera edno nesto-vseki go pliue toq a koi togava e glasuval za nego za da bade izbran za kmet?
mm
на 24.03.2006 г.
0
 
 
Страшен кмет!Голям късмет.Заради дупките пред "В.Априлоов 109,111.....пострадаха 4 човека .Браво кмете!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: