ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът на "Централен" Георги Стаменов трябва да отговаря на сериозни въпроси на граждани заради нова улица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:24 / 31.07.2024Коментари (4)5051
© Google
От Сдружението на собствениците на блок 1 с адрес: Пловдив, ул. "Кочо Честименски" 1 се свързаха с Plovdiv24.bg  относно журналистическо разследване на медията ни и коментар на Георги Стаменов за развитие на територията в района на разследването:

В продължение на изпратен сигнал от “Сдружение на собствениците" живущи в жилищна сграда, на адрес гр. Пловдив, пл. "Кочо Честименски“No1, Район "Централен", към редакцията на Plovdiv24.bg с молба за журналистическо разследване по действия на Община Пловдив, Район "Централен", целящи да се обслужи частен инвеститорски интерес, с което да се ощетят живущите в района, от Ваша страна бяха взети съответните действия.

Благодарение на Вашето журналистическо разследване по случая и направените публикации на 19.06.2024г. в 17:08ч. и на 16.07.2024г. в 12:23ч. на две сесии на Общинския съвет Пловдив скандалната точка за продажба на парцел в гъстонаселения център на Пловдив за строителство на 7-етажна жилищна сграда бива оттегляна.

Само седмица по-късно от втората Ваша публикация, кметът на "Централен" използвайки друг информационен сайт, разказа за бъдещите му планове за развитие на инфраструктурата около въпросния парцел.

В статията Стаменов разяснява ситуация, свързана със строителство на нова улица, която да минава непосредствено пред входа на нашата жилищна сграда. В нея е заснет входът на сградата, на която ние сме собственици. Мястото е представено като "символично затворена отсечка, където паркират 4 автомобила и един кемпер“.

Както изложихме и в предишното наше писмо, сградата на пл. "Кочо Честименски“ 1 е построена през 1968 г., като за нуждите на живущите през тези 50 години е предоставена възможност за паркиране върху граничещ терен на несъществуваща еднопосочна улица. Мястото е оформено междублоково пространство с места за паркиране на 22 автомобила, които места се ползват постоянно през всички дни от седмицата.

Такива пространства за паркиране са осигурени на всички подобни идентични жилищни сгради в град Пловдив, построени по същото време, включително и на двете такива в близост, разположени на бул. "Шести септември“ и всички останали сгради в района. Реално ПИ с идентификатор 56784.518.1183, за който е отреден УПИ III, кв. 204 по плана на Втора градска част, територията на граничещ ПИ с идентификатор 56784.518.1817 вече 50 години се използва като единствена възможност за паркиране на МПС на живущите в района, както и осигурява безопасен достъп до жилищната сграда на пл. "Кочо Честименски“ 1.

В продължение на месеци, със своите интензивни действия, администрацията на Район "Централен“, се опитва всячески да промени съществуващото от 50 години положение, за да се обслужи частен инвеститорски интерес и да ощетят живущите в района, с което Вие вече сте наясно.

Към настоящия момент Община Пловдив против обществения интерес и без допитване до живущите в района решава да прави промени в градоустройството. Плановете на Община Пловдив предвиждат изграждане на второстепенна улица, непосредствено до входа на сградата находяща се на пл. "Кочо Честименски“ No 1, което създава предпоставки за застрашаване на живота и здравето на живущите в сградата.

Реалният интерес и действия на Община Пловдив за изграждане на улица, не са свързани с осигуряване на удобство на живущите. Що се касае до цитираните в статията на Марица училища – техните входове са на бул. "Руски" и на ул. "Алеко Константинов", която улица поради съществуващи сгради, денивелация и подземни гаражи по никакъв начин не може да се свърже с описаната във статията "нова“ улица, която "развързва трафика в центъра на Пловдив“.

Цитираните улици в статията "Трайчо Китанчев“ и "Свети Наум“ в момента се ползват интензивно за паркиране на живущи в сградите около тях и там няма никаква възможност да се обособят описаните от кмета на Централен нови 30 места за паркиране. Освен това сградите имат гаражи, пред които паркирането е невъзможно. Описаните маршрути в изказването на Стаменов са объркващи и реално не мога да се реализират.

Важно е да имаме предвид, че обслужването на обществения интерес винаги трябва да е водещо при взимане на подобни решения. Но интересите на Община Пловдив реално са свързани единствено с осигуряване на възможност за строителство на нова жилищна сграда, която ще се намира в УПИ Х-518.1851, което е 3/5 собственост на Община Пловдив и 2/5 собственост строителна фирма "Херастрой“ ЕООД.

За тази бъдеща сграда има изготвен проект, за чиято реализация и визия е видно, че ще се изисква да има улица и достъп, които явно Общината се опитва да осигури. Нещо повече, че при построяването на жилищния блок на "Кочо Честименски" No1, през 1968г. е било предвидено паркирането на живущите да бъде осигурено на терен пред блока, който сега се усвоява като улица, за да обслужи нечии частни интереси.

С така изложената ситуация бихме искали да обобщим няколко нови точки, които излизат на дневен ред след последните действия на Община Пловдив:

1. Всички блокове от 60-70те години имат обособени паркинги със скоби от страна на Община Пловдив. В нашия случай Община Пловдив иска да направи улица върху площта за паркиране, като в същото време е отдала на фирми и заведения всички възможни паркоместа в района, вкл. тези в непосредствена близост на бул. "Шести септември“, а сградата на ул. "Кочо Честименски“ 1 ще е оставена на произвола.

2. Защо вместо да закупи дяловете на съсобственика на съседен парцел и да направи платен паркинг за живущите в квартала и да си върне инвестицията, Общината иска да продаде своята собственост и да реализира поредния жилищен проект, като отнеме възможностите за паркиране на гражданите, а в същото време обявява, че ще осигури паркоместа на територии, където това е невъзможно.

3. Кметът на район Централен казва, че проектът за нова улица е готов, в тази връзка, има ли Обявена обществена поръчка за възлагане на проектиране и строеж, издадена ли е скица с виза за проектиране, проектното задание предвижда ли изграждане на тротоар и с каква широчина, какво е отстоянието на регулационната линия на улицата от блок "Мечта“ и от нашата сграда на пл. "Кочо Честименски“ 1.

4. Как Общината ще реши казуса с безопасността на живущите в блока ни, които ще излизат от входа директно на платното? 5. Как така съсобственикът/инвеститор на “бъдещата новата кооперация" е заградил общинска земя от почти 5 години и ограничава достъпа до нея. Заплаща ли се наем към Община Пловдив или има самоуправство от страна на частен инвеститор без намеса на администрацията на Район "Централен" за толкова дълъг период от време?

5. Как отварянето на улица, която реално води към подземен паркинг на блок мечта, ще реши достъпа до частното училище, за което се бори г-н районният кмет и което се намира на по-далечен съседен булевард, а именно на бул. "Руски"?

6. По какъв начин ще се прекара новата улица, така че да не засегне подземните гаражи на "Мечтата“ (според описания маршрут от Георги Стаменов, улицата ще минава върху гаражите или през тях);

7. Защо районният кмет Стаменов нямаше доблестта да застане лице в лице със своите избиратели и да представи т.н. проект и потенциалните негативи от него за тях, а защитава частните интереси по медиите.

Това са въпросите, на които ние търсим отговор. Благодарим на Вашата редакция за обективната работа и на публикуваните журналистически материали дотук. Но явно казусите, които Община Пловдив създава по темата ще продължават....

С уважение: “Сдружение на собствениците", живущи на административен адрес: гр. Пловдив, пл."Кочо Честименски“ No1.


Още по темата: общо новини по темата: 4
31.07.2024 »
17.07.2024 »
16.07.2024 »
19.06.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Само тези които нямат автомобил знаят как се паркира там.
+3
 
 
Апартаментите са продадени.Белите пликчета са раздадени.Гражданите да пият една студена вода на градинката отсреща
на 31.07.2024 г.
-1
 
 
ощипаната "боржоазия" писка.
-1
 
 
Напротив! С подобно "разследване" и протест се обслужва само и единствено собственика на кемпера и 2та таралясника дето запушват цял квартал от години! За да влезеш в подземния паркинг на огромния блок трявба да се обиколи целия квартал, бусовете за зареждането на сладкарницата също! Сметоизвозването също става с 5 маневри на камиона!!!. Заради подобни "будни граждани" пре***ха и велоалеята от северната страна на Свобода и я направиха до средата от южната. Заради подобни "загрижени за соц изкуството" беше на косъм гарнизонната фурна да остане развъдник на бълхи и наркомани.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в Русе
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Български национален отбор по футбол
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: