Колекционер на дигитални стари снимки предлага в училище да има "Час по Пловдив"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
22:40 / 07.12.2023
3926
Колекционер на дигитални стари снимки за Пловдив предлага в училище да се въведе "Час по Пловдив". Пламен Кочев разказа в интервю за Радио "Фокус", че е важно училищните ръководства да намерят начин да си съставят някаква своя програма, с която един час месечно - в часа на класния, или в един от часовете по история, или по география, да бъде обяснявано на децата какво е представлявал Пловдив във времето.

"Т.е. те учейки историята на Възраждането, да речем, засягат и историята на Пловдив, а учейки за Съединението, те също разбират за историята на Пловдив. Но самият град, като облик ,се губи в техните представи, те не могат да си го представят как е било. А ако им се покаже чрез фотографии, техният интерес може да бъде засилен в по-голяма степен, защото образът винаги е по-заразяващ, по въздействащ, отколкото сухият разказ", добави Кочев.

И освен това, децата биха могли да бъдат извеждани по местата, показани на снимките от миналото, да им се обясни това, което са видели на снимката, че то присъства и днес.

"Ето го там горе, погледнете го, за да мога децата да придобият жив интерес към града, в който живеят. Често хората не поглеждат нагоре, движим се, а погледът ни е на нивото на магазините. Опитайте се да се разходите по Главната, без да гледате магазините, постоянно гледайте само нагоре. Аз го направих преди години и открих един нов град, който не познавах. Тази инициатива би могла дори и да въздейства върху самите взаимоотношения в семейството, защото моята група, хора на средна и по-напреднала възраст, често са споделяли, когато обсъждаме някоя снимка: "Ех, къде е сега баба ми, или дядо ми да ги питам. Няма ги вече. Когато е можело да ги питам, аз не съм се сетил“, разказа още Пламен Кочев.

Тази инициатива, според него, ще даде възможност на подрастващите да попитат още живите си баба и дядо, а може и прабаба, ще им даде възможност и повод да ги попитат докато още имат тази възможност.

"И също така в Пловдив идват много хора от други градове, да работят тук. Техните деца започват да живеят в този град, но ако те не го познават, те няма да го уважават и няма да го пазят. И всъщност, един от големите проблеми на града ни е това, че не се опазва чист. Всяка една добра инициатива, направена от някого, се съсипва от невежество, от нихилизъм. Познаването на града, при всички положения, ще доведе до по-голямо уважение и любов към мястото, но което живееш".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полиция и линейка на пловдивски булевард заради инцидент
Пловдивчанин откри в телефона на жена си чат с техен семеен прият...
Пловдивчанката, която искаше да кара с 240 в лява лента, с безумн...
Санират полусаниран блок в Пловдив за 1 милион лева
Много грозни сцени на кръстовище в Пловдив, извикаха полиция
Ефективна присъда за шофьора, блъснал фатално заместник-директорк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).