Колекционери на умалени автомобилни модели се събират в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:42 / 02.09.2012
1660
На 8-ми септември 2012 г. в град Пловдив ще се проведе петата ежегодна сбирка български сайт-форум на колекционерите на умалени автомобилни модели. От 15:00 до 18:00 ч. ще бъде организирана изложба с модели на колекционери от цялата страна.

Сбирката и изложбата ще се проведат в конферентната зала на хотел "Alliance" на адрес: Пловдив, бул. "Васил Априлов" №7.

Умалените автомобилни модели (т.нар. die-cast модели) са прецизни реплики на автомобили, изработени в умален мащаб от метал и пластмаса. Терминът die-cast (дайкаст) произлиза от процеса на вкарване на метална сплав под налягане в матрица, оформяйки металните купета на моделите. Die-cast моделите са колекционерски артикули. Някои от тях са съставени от над 1000 отделни детайла и се сглобяват ръчно в ограничени количества. Моделите се създават от специализирани компании, на базата на прецизни чертежи и под лиценза на автомобилните производители. Тези модели се продават в представителствата на всяка марка автомобили, както и в хоби-магазините.

Колекционирането на die-cast модели е популярно в Германия, Англия, САЩ и много други държави в цял свят. Това хоби отдавна е познато и в България, като у нас има много колекционери с дългогодишен опит. С всяка изминала година към хобито се присъединяват и нови автомобилни ентусиасти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта посред бял ден...
Пожар гори край Пловдив, вижда се чак от Асеновград
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).